La Unió Europea va arribar ahir a un acord polític per eliminar del mercat únic els obstacles a la portabilitat transfronterera de continguts digitals en línia, com les subscripcions a plataformes audiovisuals com Netflix, HBO o musicals com Spotify. Negociadors dels Estats membres, el Parlament Europeu i la Comissió Europea van arribar a un acord, que ha de ser confirmat oficialment pel ple de l'Eurocambra i el Consell de la Unió.

Aquest pacte, un cop ratificat, permetrà als consumidors que s'hagin subscrit o hagin comprat continguts digitals a Internet en el seu país de residència accedir-hi a través del telèfon mòbil, tauleta o ordinador quan siguin de manera temporal en un altre país de la UE.

Les noves regles s'apliquen als serveis en línia de continguts als quals s'accedeix per una subscripció de pagament. Així mateix, els serveis en obert, com els dels canals públics, es beneficiaran de la regulació si verifiquen el país de residència dels seus subscriptors. Els actuals obstacles a la portabilitat de serveis de continguts a Internet es deriven del fet que els drets de transmissió de contingut amb drets d'autor o relacionats protegits solen tenir llicències lligades a un territori. Les noves normes volen garantir «igual accés» des d'altres països de la UE a continguts «adquirits legalment» o als quals s'està subscrit al país de residència, «quan s'estigui present de forma temporal en un altre Estat membre» de vacances, viatge de negocis o estades estudiantils. Per evitar abusos, els proveïdors de serveis en línia hauran de «verificar el país de residència dels subscriptors».