10 de març de 2019
10.03.2019
Regió7

«30 minuts» trenca els tabús que envolten la sexualitat femenina

?En el marc de les setmana de les dones, l'espai de TV3 estrena avui la producció «El sexe ignorat»

09.03.2019 | 21:06

Aquesta nit, a partir de les 21.55 h i en el marc de la setmana de les dones, el programa 30 minuts estrena la producció pròpia El sexe ignorat, un reportatge de Mariona Bassa i Txus Navarro sobre la sexualitat femenina, un tabú encara viu avui en dia.

Fins al 1998 no es va descobrir que el clítoris, l'òrgan estrella del plaer sexual de les dones, era el doble de llarg del que deien els manuals mèdics. L'oblit de la ciència no és casual. Perquè la sexualitat de les dones ha estat lligada durant segles només a la reproducció, i moltes se senten culpables, encara avui, d'exercir el seu dret al plaer. El tabú està tan arrelat, que la imatge d'un grup de dones amb un mirall explorant-se per reconèixer-se els genitals encara sorprèn.

Al desconeixement anatòmic s'hi suma un imaginari ple d'estereotips que costa molt de desterrar: «les dones són més emocionals», «les nenes i les àvies no tenen sexualitat», «les dones tenen orgasmes sobretot durant el coit», «o s'és heterosexual o s'és lesbiana».

L'escola és el lloc on s'haurien de desmuntar aquests tòpics, però les lleis d'educació de Catalunya i d'Espanya no inclouen l'obligació d'introduir aquesta matèria als currículums i, amb sort, els alumnes en reben un taller de dues hores al llarg de tota l'ESO. Una situació que és a anys llum dels països nòrdics, on des de mitjan segle passat la sexualitat ha entrat amb normalitat a les aules. Enmig d'aquesta falta de respostes, molts adolescents àvids d'entrar en un món que els atrau hi accedeixen a través de models pornogràfics en què rarament la dona busca activament el seu plaer.

La xarxa sanitària és l'altre gran dèficit. Es calcula que, pel cap baix, una de cada cinc dones pateix en algun moment de la vida dolor durant les relacions sexuals. Un home amb una disfunció sexual es deriva a un andròleg o un uròleg; les dones només poden esperar que l'atzar les porti a la consulta d'un dels pocs ginecòlegs o psicòlegs formats en sexologia, en uns estudis que la carrera de medicina no inclou.

El reportatge El sexe ignorat ofereix un extens recorregut per aquests dèficits i pels motius que els han fet aparèixer. Per abordar aquesta temàtica, ha tingut la col·laboració i el testimoni generós de moltes dones que parlen davant la càmera de sexe, masturbació, culpa i desig amb una franquesa molt poc habitual.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook