UManresa ha col·laborat en l'elaboració de la cinquena edició de l'informe anual de l'observatori "Noctámbulos", dedicat a analitzar la relació entre el consum de drogues i les violències sexuals en context d'oci nocturn. L'informe s'ha presentat aquest divendres, en el marc de la jornada "Violències sexuals en entorns festius. Estratègies d'actuació", que s'ha fet a Barcelona. Segons l'informe, un 97% de les dones enquestades manifesta haver patit algun tipus de violència sexual per part d'homes (comentaris incòmodes, insistències davant la negativa o tocaments, entre d'altres) i un 22,5% assegura haver patit violacions amb i sense ús de la força física.

Els professors de la Facultat de Ciències de la Salut Albert Espelt i Marina Bosque-Prous han fet l'assessorament metodològic del treball de camp d'aquest projecte de la Fundación Salud y Comunidad. La tasca d'Espelt i Bosque-Prous s'ha concretat en l'aportació de metodologies quantitatives per al disseny del qüestionari online i l'explotació de les dades per dotar de rigor científic el seu resultat.

L'enquesta l'han respost 1.541 persones, un 73.3% de les quals eren dones i un 40% tenien entre 20 i 29 anys. A banda de l'enquesta, per elaborar l'informe també s'han fet entrevistes semiestructurades en espais d'oci nocturn, els investigadors han fet sortides d'observació i s'ha fet una anàlisi de la configuració espacial i urbanística d'aquests espais. L'estudi s'ha completat amb una anàlisi de fonts secundàries.

Altres conclusions del treball són que les dones despleguen estratègies per evitar el càstig social si consumeixen en excés per evitar patir violències sexuals o ser-ne responsabilitzades. També s'ha constatat que hi ha una tendència a criminalitzar la joventut o a associar de manera determinista aquesta edat o moment vital amb les violències sexuals, malgrat no tingui fronteres d'edat i requereixin d'un enfocament intergeneracional. Una altra conclusió és que per millorar la percepció de seguretat dels espais d'oci nocturn cal que aquests siguin més diversos i plurals que siguin llocs amb funcionalitats diverses.

L'informe constata també que les dinàmiques de violències sexuals en oci nocturn són diferents segons l'espai on es produeixen (festes, espais o transport públic o xarxes socials). Entre d'altres, el treball conclou que les xarxes informals i el moviment feminista són les que prefereixen les dones per gestionar una agressió sexual i que cal abordar els aprenentatges de la sexualitat en les campanyes preventives.