Igualada, la capital de la comarca de l'Anoia, també participarà en un dels projectes de promoció turístiques de la comarca de més entitat, l'anomenat "Anoia, terra de castells". El Consell Comarcal de l'Anoia ha signat un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament d'Igualada, per mitjà del qual la ciutat s'incorpora a aquest projecte turístic.

Igualada no disposa de castell, però va ser una ciutat emmurallada, nascuda al voltant de l'any 1.000, que atresora un passat medieval de rellevància que avui encara es pot apreciar en diversos punts, especialment del seu nucli antic. Formar part d'aquest projecte suposarà la promoció turística d'emplaçaments com el Portal d'en Vives, el Portal de la Font Major, el passatge de Sant Miquel, l'antiga Plaça Vella, la Basílica de Santa Maria o l'ermita de Sant Jaume Sesoliveres.

"Anoia, terra de castells" implica que els ajuntaments col·laboradors creïn i desenvolupin conjuntament un producte turístic propi del territori i que disposin d'un grapat d'avantatges i serveis de promoció comuns.

Algunes de les accions de promoció són la incorporació del seus patrimonis en l'aplicació mòbil del projecte, formar part de la guia i rutes de castells que es publiquen, la promoció del municipi a través dels canals de comunicació del projecte (xarxes socials i web), disposar d'un servei d'auditoria i consultoria que categoritzi i avaluï les condicions arqueològiques de les obres, entre altres accions de promoció que durant tot l'any es desenvolupen.

Els municipis que fins avui s'havien sumat al projecte "Anoia, terra de castells" són: Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Castellolí, Piera, Santa Maria de Miralles, Òdena, Veciana, la Torre de Claramunt, la Pobla de Claramunt, Castellfollit de Riubregós, Jorba, la Llacuna, Rubió, Cabrera d'Anoia i Bellprat.

Les viles integrants del projecte disposen de facilitats per realitzar accions conjuntes entre diversos municipis i el mateix Consell Comarcal. A més, s'optimitzen recursos econòmics, ja que el finançament del cost del projecte es reparteix entre els municipis interessats i el Consell Comarcal de l'Anoia.

Patrimoni dels segles X i XI

Una bona part d'aquestes torres, castells i muralles daten d'entre mitjan segle X i mitjan segle XI. En aquell moment, els comtes de Barcelona, Osona-Manresa i Berga-Cerdanya van ocupar i repoblar el territori, cosa que va desplaçar els antics possessors musulmans. Quan la zona va deixar va de ser a primera línia de frontera, els castells van esdevenir el centre administratiu dels nous senyorius feudals. Entre d'altres, van destacar-hi famílies com els Claramunt, els Montbui, els Tous o els Òdena.

A partir del segle XIV, la família dels Cardona va passar a dominar els principals senyorius de la comarca, de manera que les torres i castells van passar a ser el lloc de residència dels seus administradors. Amb el pas dels segles i l'augment del pes de les ciutats, els antics centres de poder es van anar abandonant, o bé van ser reconvertits en masos o cases. Actualment, són una magnífica targeta de presentació de la comarca de l'Anoia.