Pujalt serà la primera localitat de l'estat espanyol on es construirà un molí de vent de propietat popular: totes les persones que han invertit (o vulguin fer-ho) en el projecte seran les titulars de la màquina. Ahir es va col·locar la primera pedra a l'emplaçament on s'alçarà en un futur pròxim l'aerogenerador que s'instal·larà a la petita població de l'alta Anoia que ja té un destacat parc eòlic.

El projecte va néixer fa prop de nou anys d'un grup de persones convençudes que era possible produir energia sense la necessitat de comptar amb una de les grans empreses que controlen el mercat de l'energia. Van batejar la iniciativa com "Viure de l'aire del cel" i van començar un llarg recorregut de tràmits administratius per fer realitat la idea. Per aconseguir-ho van crear la societat Eolpop, es van agrupar amb SomEnergia (la cooperativa que pretén canviar el model energètic actual, transformant-lo en renovable, eficient i participatiu) i van obrir-ho a tots els interessants.

Després d'anys de treballar-hi, ja tenen tots els permisos al dia i gairebé la totalitat de la inversió necessària, que preveuen que se situarà al voltant dels 3 o 3,5 milions i mig. La meitat de la qual la finança SomEnergia i l'altra meitat ha d'arribar per les aportacions voluntàries de qualsevol persona interessada. Fins ara "Viure de l'aire del cel" ha recollit 1,4 milions d'euros de prop de 270 persones que es convertiran en propietàries de la instal·lació i rebran els beneficis de la venda d'energia una vegada entri en funcionament.

"Amb aquest projecte volem demostrar que és possible que des de la societat civil ens produïm l'energia de forma renovable i participativa. Volem ser el precedent perquè molts altres grups que defensen la nostra filosofia actuïn", va assegurar un dels màxims impulsors del projecte, Pep Puig. Un cop estigui en marxa, es preveu que generarà energia per a unes 2.500 famílies.