L'Alta Anoia es va reivindicar aquest diumenge com un territori destacat en turisme eqüestre, en el marc de la tercera edició de la fira eqüestre Strata que va tenir lloc a Rubió. L'esdeveniment, que reuneix diferents activitats i espectacles relacionats amb el món dels cavalls, té com a objectiu vincular l'oci i el turisme de la zona amb els cavalls i popularitzar el coneixement i la pràctica del món eqüestre. La iniciativa és finançada per la Diputació de Barcelona i l'organitza el Consorci de l'Alta Anoia.

El projecte que engloba Strata, paraula que en llatí significa camins, pretén unir el patrimoni cultural i paisatgístic que s'amaga en els camins dels 11 municipis que formen l'Alta Anoia gràcies a les passejades i recorreguts a cavall. "Volem assenyalar les rutes que transcorren per torres de defensa, mines, molins d'aigua i paisatge. I a partir d'aquí potenciar-les a través de l'oci. La nostra proposta distintiva és que els camins, a més, es puguin fer a cavall", explica el president del Consorci i alcalde de Calaf, Jordi Badia.

La fira i les activitats que la formen són una manera que el territori comenci a identificar-se amb dues paraules: rutes i cavalls. Malgrat això, el problema amb què topen les tres hípiques de la zona a l'hora de promocionar el paisatge vist des de dalt d'un cavall és la dificultat d'atraure el públic que consumeix turisme rural, perquè identifica muntar a cavall amb una proposta inabastable econòmicament.

"Quan algú diu que practica l'equitació, a massa gent li ve al cap la imatge del pijo que va al Club de Polo de Barcelona. Les hípiques d'aquí no tenim res a veure amb això. Oferim activitats, especialment dirigides als nens, a uns preus similars als de qualsevol altra extraescolar. I a base de picar pedra, volem ajudar a trencar la imatge de cavall com a animal per a les elits", exposa Marc Arcarons, propietari de l'hípica CEHIA de Rubió.

Per a Arcarons, mantenir un cavall és més barat que fumar i, per tant, és a l'abast de tothom. Una tesi que comparteix Montse Romanyà, membre de l'Associació de Marxes a Cavall de Catalunya. "Fomentar la cultura del món eqüestre és important perquè els cavalls no només ens permeten conèixer el territori i el paisatge des d'un punt de vista diferent que fer-ho en bici o caminant, sinó que també aporten beneficis físics i psíquics, especialment per a certs col·lectius", exposa Romanyà. Així doncs, per als qui treballen o estan dins el món eqüestre, esdeveniments com la fira Strata, que agrupa disciplines diverses i fa demostracions de genets, curses i caminades, serveix per acostar la pràctica a la gent de la comarca.

En la unió entre camins i cavalls, el Consorci també va voler que hi fos present la història. D'aquesta manera, les tres edicions de les fires Strata s'han lligat a un esdeveniment històric del poble on s'ha celebrat, ja que la fira és itinerant i cada any té lloc a un municipi diferent de l'Alta Anoia.

En el cas de Rubió, l'esdeveniment era dedicat als bandolers Marimon i Casulleres, que van viure a la primera meitat del segle XIX. Segons l'historiador Pere Tardà, eren dos carlins que en perdre la primera guerra carlina no van acceptar la derrota i van seguir actuant. Els seus noms consten en els arxius perquè van matar un dels alcaldes de Rubió. Un crim que els va condemnar a la mort.