El col·lectiu Eixarcolant va organitzar ahir la 2a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades a Igualada, un esdeveniment pioner -és únic a l'estat- que pretén donar a conèixer els usos tradicionals de les plantes silvestres que creixen en l'entorn més pròxim.

Per fer-ho realitat, van presentar un programa ple d'activitats: deu tastos de plats elaborats amb plantes silvestres; xerrades i conferències relacionades amb els usos tradicionals de les plantes; un petit mercat a l'aire lliure; un dinar popular, i, com a novetat d'enguany, una desena de tallers gastronòmics sobre com cuinar amb les varietats tradicionals.

«Estem molt contents perquè ha tingut molt bona resposta. I els tallers que hem començat aquest any han tingut molt d'èxit: les places es van esgotar fa unes dies per Internet. Això demostra que el tema desperta interès», exposa Anna Casajuana, membre d'Eixarcolant. En el dinar silvestre, van vendre fins a 300 tiquets. «Hem aconseguit cridar molta gent de fora de la ciutat», puntualitza Marc Talavera, també del col·lectiu.

Amb tot, el grup pretén recuperar coneixement de l'entorn natural i la vegetació que ja té la gent gran i que, en molts casos, no ha arribat a les generacions més joves. I d'aquí tornar a utilitzar certes plantes per a l'alimentació que ara es consideren males herbes: «s'anomenen males herbes però no ho són: tenen grans propietats nutricionals i, a més, són gustoses», assegura Talavera.

Al llarg d'aquest primer any de vida, l'entitat ha catalogat més de 400 varietats agrícoles tradicionals i plantes silvestres autòctones de l'Anoia.