En el marc de les xerrades que organitza l'entitat igualadina El món a Igualada, sempre amb convidats que tenen alguna relació amb el món més enllà de les nostres fronteres, dimarts va ser a la capital de l'Anoia el periodista Andreu Claret, el qual va presentar la seva nova novel·la, Venjança, un thriller ambientat a la ciutat egípcia d'Alexandria -on ha viscut 7 anys com a director executiu de la Fundació Euromediterrània Anna Lindh-, en què destaca l'esplendor perduda de la ciutat.

Davant d'un auditori d'una vintena d'oients, el periodista va presentar una radiografia sobre el món actual. «En termes macroeconòmics es pot dir que vivim millor. Hi ha interminables raons, com ara l'avenç en les tècniques de conreu de l'arròs de la Xina, que han posat fi a la fam de milers de persones», va apuntar. També va remarcar la tendència a l'estabilització de la població mundial el proper segle: «si tenim por del creixement desfrenat del nombre d'habitants, les estadístiques diuen que en menys de 100 anys s'estabilitzarà i, fins i tot, decreixarà. En part, per l'avenç de l'entorn urbà, on la natalitat és inferior que al medi rural».

En aquestes afirmacions optimistes hi va remarcar dos peròs que cal tenir en compte: la creixent desigualtat a escala local i global, i l'augment de la inseguretat, especialment, la seva percepció. «La globalització posa en qüestió l'Estat-nació, que no és capaç de controlar certs factors que els afecten les vides de la població però que s'escapen del seu àmbit de gestió. I aquí neix part de la por», va exposar.

En aquest sentit, Claret es va mostrar un gran defensor de la Unió Europea, com un organisme que «era un referent en drets humans i benestar social i econòmic». «Hem de recuperar la Unió Europea de l'inici. Ara per ara, però, les institucions europees tenen un problema de gestió de les fronteres del Mediterrani i un Brexit que, per a mi, és una catàstrofe».

I de la mateixa manera que va defensar la UE, també va remarcar la necessitat de l'obertura de fronteres i la gestió ordenada d'aquesta arribada d'immigració. «Tinguem clar que la diversitat ben gestionada és la riquesa dels pobles. Només prosperen aquells que són capaços d'obrir-se, de treballar conjuntament i entendre l'altre», va assegurar. I va afegir que, encara que només ens fixem en termes pràctics, l'envellit continent europeu necessita l'arribada d'immigrants.

Claret va néixer a França el 1946, va treballar a Cambio16 i va dirigir l'Agència EFE a Centre-amèrica i a Catalunya. El 2000 va ser nomenat director executiu de l'Institut Català de la Mediterrània, un consorci que defensa el diàleg entre els països de la Mediterrània. Gràcies a això, té un ampli bagatge que li permet analitzar la situació política, econòmica i social del conflicte d'Orient.