A la pantalla es projectava la pregunta: «qui pot ser mecànic?» El públic, format per 60 joves amb síndrome de Down membres de l'agrupació catalana Down Catalunya, havia d'escollir la resposta correcta: els homes o les dones. Els homes van guanyar per golejada en la resposta del públic. «Doncs no, us equivoqueu, tant els homes com les dones poden arreglar cotxes», assegurava una de les membres de Down Lleida, també amb síndrome de Down.

Aquest exercici col·lectiu de reflexió sobre la segregació per gèneres en el món laboral és un dels que van presentar ahir els joves de Down Lleida en la trobada que Down Catalunya organitza una vegada l'any i que, enguany, se celebra aquest cap de setmana a Collbató.

La trobada pretén posar en contacte els joves amb aquesta discapacitat intel·lectual i oferir-los una sèrie d'activitats lúdiques i educatives. Una de les potes de les jornades és la presentació de les reflexions -aquest any, al voltant de la igualtat de gènere- que cada grup ha treballat els últims mesos i que va exposar ahir a la resta de companys.

«El 23% de les dones amb discapacitat pateix violència masclista. Una dada 8 punts per sobre de la resta de dones sense discapacitat. Per tant, encara hem de fer jornades com aquesta per repetir-nos que tots som iguals», afirmava en l'acte de presentació la presidenta de Down Catalunya, Pilar Sanjuán.

D'aquesta manera, els grups vinguts d'arreu de Catalunya van analitzar la situació de la dona en diversos àmbits socials, des del món laboral, els esports, els estudis o les relacions sentimentals. La decisió de debatre el tema es va consensuar entre els grups que formen la coordinadora Down Catalunya, a partir del conjunt de propostes i problemàtiques que preocupen els membres de les entitats.

Inclusió social

La trobada de Collbató és una de les moltes activitats que s'impulsen des del territori per aconseguir apoderar els joves amb síndrome de Down. «Nosaltres els acompanyem per tal que ells puguin decidir el seu futur i el seu projecte de vida. Així doncs, els donem les eines i el suport que necessiten per fer-ho», va continuar la presidenta de Down Catalunya.

Tot i així, a la inclusió social de les persones amb aquesta discapacitat intel·lectual encara li queda molt camí per recórrer: només el 2% dels que es troben en edat laboral a Catalunya treballen en l'empresa privada. Per això, Sanjuán va remarcar el paper de les entitats com a plataformes de suport: «el nostre ajut ha d'estar dedicat a aconseguir que tinguin una vida igual que qualsevol persona sense discapacitat intel·lectual».