Més de 5.000 persones, segons l'organització, van desplaçar-se fins a la Llacuna per participar, ahir, en una nova edició de la Fira de Sant Andreu i en la 31a edició matança del porc, que, com és habitual, es van celebrar el mateix dia. És la festa més concorreguda de totes les que es fan al poble.

"És la nostra festa major econòmica", diu Isidre Forgas, veí de la població. "És el dia de l'any amb més afluència de persones i tots els comerços obrim. Tant de bo hi hagués fira tres o quatre cops l'any", assegura Francina Rovira, propietària del forn Pujó.

Una cinquantena de parades van omplir els carrers de la població per la Fira de Sant Andreu i milers de persones van participar de la festa matança del porc (tot i que els animals fa anys que no es poden matar en públic).

Per l'èxit d'assistència es pot afirmar que la Llacuna ha trobat la fórmula per tenir una fira concorreguda. "Fa uns anys es va decidir combinar aquestes dues accions, ja que les fires per si han perdut atractiu", explica l'alcalde, Josep Parera. "Estem molt contents dels resultats ja que, tot i que no en femgaire difusió, és molt concorre-guda". Només ahir, l'organització va assegurar haver repartit més de 5.500 entrepans amb la popular botifarra de la Llacuna, població, d'altra banda, que ja té tradició de fer un embotit de qualitat.

Fa més de 20 anys, a la Llacuna es passejava per tot el poble un porc i després es matava a la plaça Major. La prohibició de fer exhibició de la mort de l'animal no ha fet oblidar aquells temps passats: "encara es troba a faltar. Matar el porc és una tradició que s'havia fet a totes les cases del poble", assegura l'Isidre. Avui, una botifarra popular (l'entrepà amb botifarra i allioli costa 2 euros) ha substituït la matança de l'animal.

Els visitants, primer, "van a buscar l'entrepà i, quan el tenen, vénen a comprar", explica la Francina, que espera que la crisi no es noti. Alguns dels visitants s'emporten deu o més entrepans i, la gran majoria, s'ha hagut d'esperar més de 30 minuts per aconseguir el menjar: "és el primer cop que vinc", explica Jordi Fortuny, de Vilafranca, i "l'ambient és molt bonic i hi ha un gran caliu humà. M'ha agradat molt", assegura el vilafranquí. A la una del migdia, Santiago Salvador, que ha estat al capdavant de l'organització de la matança, respira tranquil: "quan hem vingut, han caigut quatre gotes, però no ha plogut. Podem estar contents".