El saló de sessions de l'ajuntament d'Òdena va ser l'escenari de la presentació del Pla Estratègic del municipi. El document, elaborat per la consultora Gallet i Niubó, analitza les principals potencialitats i amenaces del futur del municipi. L'estudi marca un sostre de 15.000 habitants en el futur, endreça el creixement i recomana avançar les mesures per dotar de serveis proporcionats el municipi, com ara un institut, i accelerar projectes com el polígon de la Zona Franca i el Centre d'Interpretació del Guix. Mesures que en bona part es prenen per evitar que el municipi sigui cada dia més un nucli que entri en la dinàmica urbana d'Igualada, per evitar que sigui un barri de la capital.

L'escenari tendencial és que el municipi arribi a tenir 40.000 habitants a llarg termini; l'estudi recomana acotar el creixement i fixar-lo en un sostre de 15.000, descartant per sempre el projecte de barri del qual es va parlar entre els nuclis de l'Espelt i les Casetes d'en Mussons.

Les línies del Pla Estratègic són dimensionar el municipi i evitar que els fluxos provinents de l'Àrea Metropolitana el desnaturalitzin. En primer lloc, reclama assegurar inversions com les de l'Outlet i la Zona Franca, i recalca la necessitat de preservar les zones rurals com a part de l'entorn "privilegiat", per una possible futura activitat turística.

De cara als serveis que es pu-guin derivar del creixement exponencial de la població, actualment Òdena té poc més de 3.200 habitants, l'estudi aconsella fer una reserva de sòl per construir un futur institut a fi d'evitar els desplaçaments dels joves a Igualada, i com un mitjà més de cohesionar el municipi.

En el mateix pla, i en relació amb el futur aeroport corporatiu de Catalunya, recomana convertir Òdena en una referència planificant un Centre de Formació Aeronàutica. Avui en dia, no n'hi ha cap a Catalunya: "seria una proposta estratègica en la mateixa línia que ho va fer fa uns anys amb la SEAT. Els temps no acompanyen, però cal mirar al futur".