'Le Monde' destaca en l'edició d'aquesta tarda que Artur Mas és "el primer president obertament independentista de Catalunya" després d'haver participat en un referèndum "simbòlic", en referència a la consulta de Barcelona Decideix. Sota el títol "Els nacionalistes catalans mantenen la perspectiva de la independència", el rotatiu gal destaca com CiU veia amb "inquietud" aquesta iniciativa "espontània" però que progressivament s'hi ha anat unit "fins a l'apoteosi", comptant finalment amb la participació d'Artur Mas i Jordi Pujol.

'Le Monde' explica que el "fotogènic" president de la Generalitat no va voler veure flaixos el 7 d'abril quan va votar "discretament" i "a títol personal" en la consulta.

'Le Monde' dedica mitja pàgina de la secció Europa a la consulta independentista celebrada aquest diumenge a Barcelona. El rotatiu destaca que hi van participar més de 850.000 persones i que el 'si' es va endur una victòria "àmplia", que finalment ha estat del 89,7% dels vots.

L'article, signat des de Madrid, recull l'opinió del professor de la Pompeu Fabra Ferran Requejo que destaca una "radicalització" resultat de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. També recull les declaracions del portaveu del PSC, Miquel Iceta, parlant del referèndum com una "impostura extravagant".

'Le Monde' també fa referència a les "tensions" entre CDC i UDC i recorda que ja que Josep Antoni Duran i Lleida va invitar als responsables polítics a actuar "més amb el cap que amb el cor".

D'altres mitjans internacionals s'han fet ressò de la consulta al llarg d'aquest dilluns. En la seva edició digital, el britànic 'The Guardian' titula que 'La independència agafa força a Catalunya després del vot de Barcelona'. La publicació explica que nou de cada deu votants van donar suport a un estat propi en un referèndum no oficial.