Anders Breivik s'ha declarat innocent dels càrrecs d'assassinat per la mort de 77 persones l'any passat a Noruega. Breivik, acusat d'atacar un campament de joves a l'illa d'Utoya i de posar una bomba a Oslo, ha reconegut els actes comesos però ha dit que no accepta cap "responsablitat criminal". L'home ha desafiat les autoritats i ha saludat a l'estil ultradretà amb el puny alçat en arribar a la sala on es celebra primera sessió del judici, que durarà 10 setmanes. El tribunal ha de decidir si el considera malalt mental o si el jutja com a persona sana. En aquest darrer supòsit s'enfrontaria a 21 anys de presó, que es podrien allargar si Breivik continua sent perillós per a la societat.

La primera sessió del judici contra Anders Behring Breivik, autor confés dels atemptats del passat 22 de juliol a Noruega, ha començat aquest dilluns a Oslo. Després d'escoltar els càrrecs que se l'imputen, Breivik ha reconegut els fets però ha negat la seva culpabilitat ja que, segons ell, va actuar "en defensa pròpia".

L'acusat ha entrat a la sala 250 del Palau de Justícia d'Oslo i un cop alliberat de les manilles ha realitzat la tradicional salutació feixista, amb el puny alçat. "No reconec l'autoritat del tribunal perquè ha rebut el seu mandat dels partits polítics que donen suport al multiculturalitat", ha afirmat l'acusat, qui també ha assegurat tenir feina a la presó "escrivint".

Breivik ha recordat a la jutgessa principal del cas, Wenche Elizabeth Arntzen, que no està "habilitada" per a jutjar-lo perquè és conegut que és "amiga" de Hanne Harlem, germana de la ex primera ministra laborista Gro Harlem, un dels objectius de l'ultradretà. Després d'aquestes declaracions, el tribunal ha passat a la lectura de les 18 pàgines del document d'acusació.

La fiscalia ha descrit Breivik com un jove sense èxit social i enganxat als videojocs. L'acusació ha detallat la llista de víctimes de Breivik a l'illa d'Utoya -69 mort i 33 ferits- on l'acusat va disparar contra uns joves que participaven en unes jornades de les joventuts socialdemòcrates del Partit Laborista. Molts d'ells, segons el relat acusatori, presentaven múltiples ferides al cap i a l'esquena.

El procés ha de determinar si Breivik, de 33 anys, és un malalt mental i per tant no té responsabilitat penal o si, pel contrari, era conscient dels seus actes. En aquest cas podría rebre la pena màxim de 21 anys de presó, prorrogables de forma indefinida.

L'autor confés entra somrient a la sala

El psiquiatra Henning Værøy, que analitza el comportament de Breivik, ha remarcat que aquesta vegada "el comportament de Breivik ha estat diferent". El metge ha destacat que l'acusat ha entrat a la sala somrient, però quan ha començat la lectura dels càrrecs "la seva expressió ha canviat i no ha mirat al seu voltant com en altres ocasions".