L'auxiliar d'infermeria Teresa Romero continuarà aïllada a l'Hospital Carlos III de Madrid fins que les anàlisis demostrin que no queda rastre del virus de l'Ebola en els seus fluids corporals i no hi hagi possibilitat de contagi. Tot i que les últimes proves practicades a la pacient els últims dies han demostrat que ha superat la infecció, encara queden restes del virus en els seus fluids corporals i pot, per tant, contagiar la malaltia.

"Quan tots els fluids corporals analitzats siguin negatius, llavors es podran retirar les mesures de protecció", va dir el cap de la Unitat de Malalties Infeccioses del Carlos III i membre de l'equip mèdic que atén Romero, José Ramón Arribas. Va explicar que ella seguirà en aïllament fins que tinguin "la seguretat que no hi ha restes de virus en els seus fluids", encara que no va concretar la data en què passarà a planta, perquè cada pacient evoluciona d'una manera diferent, va dir. El metge va insistir que en el moment en què estiguin convençuts que no hi ha possibilitat de contagi, podrà abraçar la seva família i es podran retirar les mesures de protecció. Més enllà de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Arribas va assenyalar que l'equip mèdic que atén Romero ha decidit "optar per la màxima prudència i garantir que cap dels fluids corporals té restes de virus que pugui encomanar".

La portaveu de la família, Teresa Mesa, va explicar que Romero s'ha mostrat contrariada per continuar aïllada i va dir que "s'ho ha pres malament" perquè "s'havia fet la idea que ja sortiria" de la planta d'aïllament després que dimarts es confirmés que ha superat la malaltia. Sobre l'evolució de la pacient, Arribas va dir que "una infecció greu sempre requereix bastants dies fins a recuperar l'estat de salut previ". En aquest sentit, el doctor Javier Arranz, metge del grup de malalties infeccioses de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (Semfyc), ha declarat a Efe que els pacients que han superat el virus de l'Ebola poden fer una vida normal, sense limitacions ni prevencions. Arranz ha assenyalat que l'evolució d'un malalt d'Ebola una vegada ha superat aquesta patologia depèn de diversos factors, però no han de quedar seqüeles per l'agressió del virus.

Investigació de nous fàrmacs

L'especialista de l'Hospital de la Vall d'Hebron i assessora del Comitè Científic de l'Ebola que assessora el Govern, Diana Pou, va augurar que la curació de Romero ha obert les portes a investigar nous tractaments, però que el termini perquè hi hagi un fàrmac anti-Ebola dependrà dels interessos de la farmacèutiques. L'especialista en medicina tropical va assegurar que la immunitat que ha desenvolupat Romero "obre una porta amplíssima a futurs estudis", però que el temps en què els avenços terapèutics es produeixin variarà segons "els interessos de les companyies farmacèutiques". Pou, que ha treballat nou anys per a Metges Sense Fronteres i ha estat col·laborant en la majoria de brots d'Ebola a l'Àfrica, va dir que en tractar-se del primer cas de curació a Espanya "amplia les expectatives sobre el coneixement del virus".