El govern basc va assegurar ahir que el model de desarmament escollit per ETA, de "sense verificar i sense calendari", no té valor, i li ha proposat un procediment per a un desarmament "ràpid, viable i efectiu" mitjançant un gest unilateral i amb cobertura social, internacional i del propi executiu.

En un comunicat, el govern ha respost a la declaració del grup de representants internacionals encarregat de verificar el final de l'activitat d'ETA, en la qual s'avala el procés de segellat i posada fora d'ús de l'armament de la banda.

Malgrat que la Comissió Internacional de Verificació (CIV) ha manifestat la seva convicció que ETA seguirà avançant cap al "desarmament complet", l'executiu autonòmic creu que en tres anys, ETA "no ha avançat cap al desarmament" i "això no és acceptable" ja que "té un alt cost social i polític que ha de pagar la societat basca en forma d'injusta hipoteca".

Per això, proposa a la banda model de desarmament, basat en cinc passos, que arrencaria amb una acceptació per part d'ETA de materialitzar el desarmament davant la societat basca mitjançant "els bons oficis" d'un comitè compost per agents socials, internacionals i del Govern Basc.

El següent pas comportaria que ETA estructurés "en un termini de temps comunicat el dipòsit de totes les seves armes i explosius i en un nombre d'emmagatzematges localitzables i segurs per a la gent".

En quart lloc, el procediment marcat pel govern basc estableix que ETA lliuraria la localització dels seus emmagatzematges d'armes i explosius a la representació de la societat basca en el Comitè per al Desarmament.

El cinquè i últim pas seria el del lliurament d'aquesta informació al Comitè per al Desarmament, que ho posaria al seu torn en mans del govern basc "perquè aquest actuï com legalment procedeixi".

L'executiu basc ha emplaçat la banda terrorista a assumir aquesta proposta ja que, considera, "representa la voluntat majoritària de la societat basca" alhora que creuen que "un desarmament unilateral, ordenat, verificat i efectiu tindria efectes positius en la societat basca, en la política i en el procés de pau i convivència".

Al mateix temps, el govern basc afegeix que aquest pas "permetria passar pàgina d'una forma definitiva, afavoriria noves dinàmiques de diàleg polític i parlamentari, i crearia condicions favorables per a un canvi en la política penitenciària i en la situació dels presos i de les seves famílies".