Tots els grups de l'oposició al Congrés dels Diputats han recorregut davant el Tribunal Constitucional (TC) la llei que reforma el Codi Penal en considerar que la presó permanent revisable que regula és una "cadena perpètua encoberta" que esperen derogar en la pròxima legislatura.

El recurs contra aquesta norma, que entra avui en vigor, ha estat signat aquest dimarts al migdia a la cambra baixa pels diputats Miguel Ángel Heredia (PSOE), Carles Campuzano (CDC), Antoni Picó (UDC), José Luis Centella (Esquerra Plural), Pedro Quevedo (Nova Canàries), Aitor Esteban (PNB), Olaya Fernández (BNG), Joan Balldoví (Compromís) i Rafael Calduch (UPyD).

Els recurrents al·leguen que la presó permanent revisable vulnera quatre articles de la Constitució, en concret el 15.1, que prohibeix penes inhumanes; el 17, que regula el principi de proporcionalitat; el 25.1, ja que no és una pena determinada sinó que es perllonga en el temps fins i tot fins a la mort del reu, i el 25.2, en restringir la possibilitat de reinserció.

Després de la signatura del recurs el diputat del grup socialista, que ha elaborat el recurs, Miguel Ángel Heredia, ha dit que s'impugnen dotze articles del Codi Penal que regulen aquesta nova pena. "La cadena perpètua que vol el PP no s'aplicarà mai al nostre país. El PP es creu perpetu però no ho és i en tant que Rajoy surti del govern hi haurà una nova majoria que derogarà la imposició que planta cara a tots els grups" , ha afegit.

Ha explicat que la nova pena contradiu els referits articles de la Constitució, el primer el 15.1 que estableix la prohibició de penes inhumanes i ha posat com a exemple que "tampoc la pena de mort seria constitucional si sesotmetés a la condició de ser revisada en un determinat termini".

Ha afegit que la presó permanent revisable vulnera els principis de proporcionalitat ja que el tribunal no pot graduar la pena en funció de la gravetat del delicte comès ni permet que no s'imposi atenent les circumstàncies personals de l'autor.

En tercer lloc ha dit que és contrària al principi de legalitat penal de l'article 25.1 de la carta magna "perquè no és una pena determinada i podria prolongar fins a la seva mort". Finalment ha indicat que és contrària al mandat de l'article 25.2 de la Constitució ja que pràcticament restringeix la possibilitat de reinserció, que no és possible en produir la primera revisió als vint anys.

El representant de CDC, Carles Campuzano, ha qualificat la reforma de "populisme penal" mentre que el d'UDC, Antoni Picó, ha considerat que endureix penes i introdueix matrius ideològiques com la presó permanent revisable.

Per Esquerra Plural José Luis Centella ha denunciat el "nou cop constitucional del PP, que acaba la legislatura amb lleis autoritàries intentant deixar lligada una cosa que el poble espanyol desencadenarà en els pròxims mesos" i ha estimat perillosa la tendència a un "Estat repressor quan s'ha d'obrir canals de convivència". El diputat del PNB Aitor Esteban ha comentat que el seu partit no està a favor del "model dels Estats Units sinó pel dels països del nord d'Europa".

Rafael Calduch, d'UPyD, ha advertit que es pot donar la paradoxa que la pena sigui revisada abans fins i tot que per exemple un terrorista compleixi íntegrament la seva pena. Joan Balldoví, de Compromís, ha fet una crida al consens per a la pròxima legislatura, i Olaya Fernández, de BNG, ha destacat que l'actual és l'única legislatura en què els grups de l'oposició s'han unit en la seva majoria per recórrer "lleis injustes".