El coordinador general de CDC, Josep Rull, va subratllar ahir que la fórmula que decideixi el bloc sobiranista per presentar una candidatura unitària al 27S ha de ser "jurídicament inatacable" per part de l'Estat, alhora que va demanar posar en valor "actius" com el president Artur Mas.

En declaracions als periodistes als passadissos del Parlament, Rull va reaccionar a la proposta de la CUP, amb el suport també per ERC, que planteja concórrer al 27S amb un única llista independentista sense polítics per a, posteriorment, celebrar altres eleccions de tipus constituent en les quals sí que hi hauria diferents llistes convencionals, en aquesta nova ocasió amb polítics. Rull no va tancar les portes a analitzar aquesta proposta, però va assenyalar que sigui quina sigui la decisió que s'adopti al final ha de ser "jurídicament inatacable per part de l'Estat", tenint en compte que des del Govern ja han expressat "per activa i per passiva" que "impediran" tot allò relatiu al procés sobiranista, va afegir.

Per donar caràcter de plebiscit al 27S, els partits i entitats independentistes analitzen la possibilitat d'una llista única sense polítics i si una candidatura així o unes segones eleccions constituents d'un nou Estat -que plantegen CUP i ERC- podrien ser impugnades pel govern espanyol.

En aquest context i sense avançar esdeveniments, Rull va advocar perquè el 27S sigui un "referèndum de forma clara", per això veu convenient una llista unitària, i més endavant, va indicar, ja es podria "recuperar la pluralitat política" en el bloc sobiranista per governar. Respecte a la figura d'Artur Mas, Rull va remarcar que CDC no posa "cap premissa prèvia" en les negociacions. Però va demanar posar en valor que el president català és un "actiu" del procés sobiranista i que ell mateix ja ha expressat que les del 27S són les últimes eleccions a les quals es volia presentar. "Aquells que han expressat la seva voluntat de no tornar-se a presentar i per tant d'abandonar l'activitat política els hem de considerar polítics en actiu o no? No volem establir cap premissa prèvia, però aquests elements s'han de posar sobre la taula i hem de ser molt honestos i seriosos", va dir.

Convençut que "la unitat no només suma, sinó que multiplica", Rull es va mostrar optimista sobre el desenllaç de les negociacions, que hauran de ser "ràpides". Va revelar que CDC ja s'ha reunit de forma discreta amb l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i va indicar que en "qüestió de dies" caldrà concretar els detalls en reunions conjuntes amb aquestes entitats i ERC i CUP.

De fet, ahir mateix a la tarda, Mas i el diputat de la CUP David Fernàndez van mantenir una reunió d'uns 45 minuts al Parlament per analitzar les perspectives que s'obren per a l'articulació d'una única candidatura independentista de la societat civil per al 27S. La reunió va ser qualificada de "correcta" per David Fernàndez en abandonar el despatx del president de la Generalitat al Parlament.

La CUP és partidària de convocar unes eleccions constituents "immediatament després" de les "plebiscitàries del 27S", cosa que passaria per la possibilitat que el govern de la Generalitat que presideix Artur Mas continuï estant "en funcions". Perquè això succeís, els diputats independentistes de la llista de la societat civil haurien de votar en contra de qualsevol candidat que desitgi sotmetre's al debat d'investidura del Parlament.

Segons fonts parlamentàries, només poden passar dos mesos entre la primera votació d'investidura, que es produeix habitualment un mes després dels comicis- i l'obligatorietat de convocar unes noves eleccions si no ha sortit escollit un nou president.

Com que les eleccions per norma s'han de convocar amb 54 dies d'antelació, això representa que passarien entre 4 i 5 mesos entre uns comicis i uns altres, segons fonts parlamentàries.

Encara que David Fernàndez no va voler explicar el contingut d'allò tractat amb Artur Mas en la reunió d'aquesta tarda i va abandonar el despatx molt seriós i sense voler fer declaracions als periodistes, va deixar entreveure que en la conversa s'havia abordat precisament la proposta de la CUP. Mas tampoc va voler fer declaracions després de la reunió amb Fernàndez.

L'ANC, per la seva banda, va aprovar la matinada de dimecres impulsar una llista unitària sobiranista "sense polítics en actiu". En un comunicat, el Secretariat de l'ANC assenyala que el mandat dels socis expressat en la passada consulta interna del 3 i 4 de juliol aposta per assolir "la màxima transversalitat i unitat per donar un sentit plebiscitari a les eleccions del 27 de setembre". "A partir d'aquest mandat, l'Assemblea Nacional Catalana assumeix la demanda expressada pel president Artur Mas de lideratge des de la societat civil per fer del 27S un plebiscit guanyador", afirmava el comunicat.