El restabliment de les relacions diplomàtiques entre Cuba i els EUA es va oficialitzar a l'Havana amb la conversió de la Secció d'Interessos nord-americana en ambaixada, una seu diplomàtica encara sense bandera, ja que s'hissarà quan el secretari d'Estat, John Kerry, visiti l'illa el proper 14 d'agost. Cinquanta-quatre anys després de la ruptura de relacions després del triomf de la Revolució liderada per Fidel Castro, els cubans van assistir a la reconciliació diplomàtica amb els EUA en un dilluns històric marcat per l'expectació i la tranquil·litat, i sense que se celebrés un acte oficial a la seu diplomàtica nord-americana, un imponent edifici construït el 1953 en ple Malecón de l'Havana.

A aquesta zona es van reunir des de la matinada desenes de mitjans de comunicació internacionals per cobrir un esdeveniment que no va alterar la concentració habitual i diària de centenars de cubans als voltants de l'edifici per a sol·licitar i tramitar visats per tal de viatjar al país veí.

El desig que la nova etapa comporti millores i més flexibilitat per als viatges entre les dues ribes va ser la tendència habitual entre les opinions emeses al "Parc dels Laments", com anomenen els cubans a la zona on esperen el seu torn per als tràmits migratoris amb els EUA.

Molts cubans van qualificar d'"històric" el dia d'ahir amb l'esperança que l'acostament amb Washington es materialitzi en la seva vida quotidiana "i que els canvis siguin per a bé", va explicar Oswel Riverón, un cubà a l'espera d'autorització per reunir-se amb el seu germà resident a La Florida.

L'esdeveniment de la restauració de llaços diplomàtics entre l'Havana i Washington va atreure també a l'entorn de la ja ambaixada nord-americana nombrosos turistes i curiosos que no van voler perdre's el moment.

Com a ratificació del recuperat estatus, l'ambaixada dels Estats Units va emetre el seu primer comunicat oficial per confirmar el restabliment de relacions amb Cuba, "en concordança amb l'anunci efectuat l'1 de juliol pel president Barack Obama".

Per part seva, el canceller de Cuba, Bruno Rodríguez, va exigir als EUA el final de l'embargament i la devolució del territori en el qual es troba la base naval nord-americana de Guantánamo en un discurs després de la reobertura de l'ambaixada cubana a Washington.

"És gran el desafiament perquè no hi ha hagut relacions normals entre els EUA i Cuba malgrat segle i mig d'intercanvis entre els seus pobles", va assenyalar Rodríguez, que va felicitar els responsables dels dos països que han participat en les negociacions per buscar la normalització i fer que onegi de nou a Washington "la bandera de l'estel solitària".

La bandera hissada a l'edifici que des de 1977 acollia la Secció d'Interessos de Cuba és la mateixa que va ser arriada fa 54 anys quan els països van trencar relacions i, des de llavors, ha estat conservada per una "família d'alliberadors" a Florida i després en un museu "anticipant que aquest dia havia d'arribar", va destacar Rodríguez.

"Hem arribat fins aquí gràcies a la conducció suprema del líder Fidel Castro Ruz", va destacar el ministre cubà en un discurs a l'ambaixada, després de la solemne hissada de la bandera cubana davant l'edifici, amb nombroses referències al pròcer cubà José Martí.