Regió 7

La reobertura dels bancs i el crèdit europeu tornen Grècia a la normalitat

Es flexibilitzen les restriccions als caixers i a partir d'ara es podran retirar 420 euros setmanals

21.07.2015 | 00:00

La reobertura dels bancs després de tres setmanes de tancament i la concessió d'un préstec de la Unió Europea per fer front a les obligacions més urgents amb els creditors van permetre a Grècia recuperar una certa normalitat. L'ambient calmat als carrers, allunyat de les imatges de cues i nerviosisme del dia de la reobertura de les entitats bancàries, va posar de manifest la tranquil·litat amb què el país ha viscut aquest període.
Per a molts grecs, farts de patir impagaments i dificultats després de sis anys de crisi, la restricció imposada de 60 euros a la seva retirada diària d'efectiu no ha suposat un gran maldecap. Tampoc que aquesta sigui una de les limitacions que encara es mantenen. La novetat des d'ahir és que la retirada podrà ser acumulativa, és a dir, al final de la setmana es podrà disposar de 420 euros. Els grecs tenen ja accés als seus dipòsits a terminis i a les caixes fortes i poden cobrar xecs, inclosos els que van vèncer durant el període de tancament de les entitats bancàries. A les sucursals es poden realitzar operacions que fins ara només es podien fer per Internet. Les operacions a l'estranger, en canvi, continuen sent molt limitades, però es permet als pares que tinguin fills estudiant a l'estranger enviar-los fins a 5.000 euros per trimestre i a aquells que hagin d'abonar costos d'hospitalització a un altre país disposar de fins a 2.000 euros. La presidenta de la Unió de Bancs Grecs, Luka Katseli, va encoratjar la població a "vèncer la por" i retornar els diners als bancs per fer més fort el sistema.
L'obertura es va produir després que s'elevés a 900 milions d'euros el crèdit d'emergència per a la banca grega. El pacte va permetre també que la liquiditat arribés a l'Estat grec en forma de crèdit de la Unió Europea, que ahir va transferir 7.160 milions d'euros per fer front als pagaments més urgents. Segons va confirmar una font de l'Oficina de la Gestió del Deute Públic, Grècia va pagar ahir al Banc Central Europeu 3.500 milions d'euros en bons i 700 milions en interessos. A més, va saldar el seu endarreriment amb l'FMI en fer front als 2.000 milions que li devia des del 30 de juny, 1.500 milions dels trams de crèdit que vencien aquest mes i 500 milions en interessos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema