Onze entitats que podrien acabar afectades per la multa proposada per la Comissió Estatal contra la Violència, Racisme, Xenofòbia i la Intolerància a l'Esport per la xiulada a l'himne espanyol i a Felip VI durant la final de la Copa del Rei han signat un manifest per replicar les intencions de sancionar la xiulada. Així, les associacions consideren la multa "un acte de violència" que "coacciona" i "coarta" la llibertat d'expressió. A més, creuen que accions com aquesta busquen "ofegar" entitats que "s'expressen políticament", i asseguren que és una "provocació" que l'Estat i Felip VI siguin contraris al "dret d'autodeterminació".

El manifest el signen Sobirania i Progrés, Plataforma pel Dret a Decidir, el sindicat CADCI, International Commission of European Citizens, Fundació President Macià, Ara o Mai!, Casal per la Llibertat i la Independència de Catalunya, Societat Catalana de Lliure Opinió, Moviment de Cultura Popular El Sotrac, Catalunya Acció, i Units per Declarar la Independència Catalana.

El text comença recordant que la llibertat d'expressió "és un dret fonamental recollit a l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans" i afirmant que "el poble català té el dret a l'autodeterminació, dret universal reconegut pel Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides, subscrit per l'Estat espanyol".

El manifest intenta justificar la polèmica protesta. "L'oposició de l'Estat, i de la seva màxima representació institucional, el Cap de l'Estat, a l'exercici del dret d'autodeterminació del poble català, com es va demostrar el 9N, és una provocació davant de la qual és previsible que el poble català reaccioni pacíficament, exercint drets fonamentals com els de llibertat d'expressió i de manifestació", asseguren, tot afegint que "resulta paradoxal en un Estat democràtic que un òrgan públic creat per a sancionar fets violents, xenòfobs, racistes i intolerants exerceixi actes violents com ara coartar de manera flagrant la llibertat d'expressió dels ciutadans que ha de protegir".