Ucraïna va afirmar ahir que el veto rus al Consell de Seguretat de l'ONU a la creació d'un tribunal internacional per investigar el sinistre de l'avió de Malaysia Airlines amb gairebé 300 passatgers a bord a l'est d'Ucraïna confirma la culpabilitat de Rússia.

"El veto de Rússia és una prova convincent de la culpa dels terroristes russos i de la directa vinculació del Kremlin amb l'assassinat de gent innocent", va escriure Arseni Iatseniuk, primer ministre ucraïnès, a Twitter. Alhora, Iatseniuk es va mostrar convençut que, malgrat els obstacles que ha posat Rússia, "els assassins seran castigats".

Ucraïna va donar suport des d'un principi al projecte de resolució proposat per Malàisia, país originari de la línia aèria que va veure abatut un Boeing seu el 17 juliol del 2014 quan sobrevolava la zona de conflicte a la regió de Donetsk, a l'est ucraïnès.

Per la seva banda, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va titllar ahir d'"absurdes" les declaracions que afirmen que, en imposar el veto, Rússia estigués reconeixent la seva responsabilitat en la catàstrofe. Peskov va assegurar que la posició russa va ser des d'un principi la d'exigir una investigació independent i imparcial, i va alertar sobre el fet que Rússia no hagi tingut accés a tot el material recaptat pels experts internacionals.

L'actitud russa va ser molt criticada pels Estats Units i la UE, i el ministre holandès Mark Rutte es va mostrar "profundament decebut".