El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat que no va dur a terme cap gestió amb relació a la situació processal de Rodrigo Rato després d'entrevistar-se a la seu del seu departament amb l'exvicepresident del govern i expresident de Bankia. El ministre ha donat aquesta explicació en forma d'un comunicat del ministeri que dirigeix, en el qual reitera que la reunió va ser a petició de Rato per una qüestió de caràcter "exclusivament personal" i "completament al marge de la situació processal" en què es troba l'exdirigent de Bankia.

Després de les informacions publicades per El Mundo sobre aquesta reunió, el ministeri de l'Interior ha precisat que Rato va sol·licitar ser rebut pel ministre amb la "invocació" en la petició de tractar d'una qüestió personal. "Aquest punt va ser absolutament aclarit com a condició prèvia a la trobada", afegeix el comunicat. I donat aquest caràcter "exclusivament personal" de la sol·licitud, Fernández Díaz va accedir a rebre'l el dimecres 29 de juliol, a les dotze del migdia. La reunió va concloure abans de la una.

Desmenteix així que fos el dia 22 de juliol i que durés dues hores, com "erròniament s'ha publicat".

Un cop comprovat aquest caràcter personal, Fernández Díaz ha considerat que el més "correcte" era rebre'l a la seu del ministeri de l'Interior perquè garantia absoluta transparència i no hi havia res a amagar. "Sens dubte, era més adequat fer-ho a la seu del ministeri que en el reservat d'un restaurant o en un lloc similar", subratlla el comunicat.

Afegeix que les investigacions a què està sotmès Rato les estan dirigint l'autoritat judicial, la Fiscalia Anticorrupció i la Unitat d'Intel·ligència Financera (UNIF) de l'Agència Tributària.

Mentrestant, qualsevol altra actuació que sigui requerida de les forces de seguretat de l'Estat ho serà "en la seva condició de policia judicial i, per tant, actuaran en tot moment sota la direcció de les autoritats judicials i en cap cas sota l'autoritat del ministeri de l'Interior". Segons el comunicat, Fernández Díaz no ha dut a terme "cap tipus de gestió ni cap iniciativa que tingui a veure absolutament, ni directament ni indirectament, amb la situació processal del senyor Rato".

Malestar sindical

Els sindicats policials SUP, CEP i UFP han qualificat d'"inacceptable" i d'"irresponsabilitat política" la reunió, i han considerat insuficients les explicacions del ministre. Des del SUP, el seu portaveu, Javier Estévez, ha assenyalat que les explicacions que ha donat Interior sobre aquesta reunió "són de pati de col·legi", i ha subratllat que el caràcter públic del ministre ha de prevaler per sobre de les seves reunions personals.

El portaveu d'UFP, José María Benito, ha dit que en una reunió entre una persona imputada i una altra de tan rellevant com un ministre "ningú es pot creure" que en aquesta no es parli de la investigació processal.

Des de la CEP, Antonio Labrado ha titllat d'"irresponsabilitat política" la reunió d'un ministre amb una "persona imputada amb causes pendents", de manera que considera que Fernández Díaz ha de donar explicacions urgents i "tenir una mica de tacte".