El president espanyol va obtenir ahir el suport públic de la canceller alemanya, Angela Merkel, sobre Catalunya. Merkel va assegurar ahir que la seva posició sobre el procés sobiranista és "molt semblant" a la de Rajoy, amb qui va abordar la qüestió en la cimera bilateral de dilluns i ahir, dimarts. Merkel va recordar que cal "respectar" els tractats de la UE que "garanteixen la sobirania i integritat territorial de cada estat". "És molt important que es respecti la legalitat internacional. Aquí no hi ha cap tipus de diferència", va sentenciar.

Merkel va rebre dues preguntes de la premsa sobre la qüestió i va admetre que en la reunió tots dos havien parlat "de la política actual tal com ho fan primers ministres i presidents del govern i en aquest context sobre la situació a Espanya" i sobre "el que està passant" a Catalunya. "Tenim una posició molt semblant. Hi ha els tractats de la UE i tots els hem de respectar, que garanteixen la sobirania i integritat territorial de cada estat", va sentenciar Merkel, que va afegir que al seu entendre "és molt important que es respecti la legalitat nacional i internacional", punt en el qual "no hi ha cap tipus de diferència" entre els plantejaments del govern espanyol i l'alemany.

El Govern català va reaccionar a les declaracions de Merkel amb cert escepticisme. La portaveu Neus Munté va considerar que les paraules de Merkel no són una "opinió política personal de rebuig" al procés de Catalunya, com segons Munté esperava Rajoy.

Munté va remarcar que les reflexions de Merkel constaten que la independència de Catalunya ha deixat de ser un afer intern de l'Estat i l'excepcionalitat de les eleccions del 27-S. Per a Munté, que la independència es tracti en una cimera entre Rajoy i Merkel demostra que el procés té "transcendència internacional" i que les eleccions tenen una "clara excepcionalitat" tot i que alguns defensin que són ordinàries i autonòmiques. El Govern també assegura que està compromès amb el respecte a la legalitat internacional.

Al vespre, el candidat del PP a la Generalitat, Xavier García Albiol, va reiterar que les paraules d'Angela Merkel demostren que fora d'Espanya "ningú es creu l'aventura de Mas" i va confiar que més dirigents europeus se sumin a la defensa de la unitat d'Espanya.