Els consellers de diverses comunitats van reclamar ahir al govern central organització, coordinació i finançament per acollir els refugiats que puguin correspondre a Espanya dins de la Unió Europea.

Moments abans de començar la Conferència Sectorial d'Immigració, que presideix la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, la consellera de Ciutadania i Drets Socials d'Aragó, María Victoria Broto, va considerar que és un assumpte "prioritari, d'humanitat", al qual la seva comunitat no posarà condicions, ja que requereix una resposta "urgent". "Exigim al govern d'Espanya la col·laboració i el finançament", va emfatitzar en declaracions a la premsa. Al marge dels refugiats que hagués de acollir Espanya, segons es decideixi a la UE, Broto va instar el govern a assumir totes les quotes que se li plantegin des d'Europa.

Per a Astúries, la reunió arriba una "miqueta tard", ja que ha estat "forçada" per la reacció de comunitats, ajuntaments i la solidaritat ciutadana. Va reclamar "ordenar molt bé" aquesta qüestió, amb una "bona coordinació" per acollir totes aquelles persones que plantegi la UE, va indicar la consellera de Serveis i Drets Socials del Principat, Pilar Varela.

Andalusia veu essencial saber quants desplaçats aniran a aquesta comunitat i amb quants diners es comptarà per poder-ho fer, va assenyalar el conseller de Justícia i Interior, Emilio de Llera.

La consellera de Benestar i vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, es va mostrar cautelosa sobre quants refugiats anirien a Catalunya, encara que està "preparada" per a aquest repte humanitari de primer ordre. "El tema del finançament és important i el reclamarem", va indicar en relació amb els fons europeus que rep l'Estat, si bé també es mobilitzaran recursos propis de Catalunya, va precisar.

Fina Santiago, consellera de Serveis Socials i Cooperació de Balears, va desitjar que d'aquesta trobada surti un calendari i un protocol d'atenció als refugiats, amb almenys els requisits mínims per a les comunitats autònomes.

D'altra banda, la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que Espanya assumirà la xifra de refugiats que estableixi la CE, "sense reticències", i va recalcar que "en la discussió no hi seran, per descomptat, en les xifres".