El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de les víctimes de la talidomida i els ha negat la indemnització que van reclamar a la farmacèutica Grünenthal Pharma, que va comercialitzar aquest medicament per a embarassades, i que va causar malformacions a milers de nens fa gairebé seixanta anys.

En una sentència que va votar per vuit a un la Sala Civil, reunida en ple ahir al matí, el Suprem va ratificar la decisió de l'Audiència de Madrid, que va anul·lar l'any passat les indemnitzacions per als afectats per la talidomida decretades per un jutjat de Madrid.

Les víctimes van reclamar 204 milions d'euros per les malformacions causades a nombrosos nounats per aquest medicament indicat per a les nàusees de les embarassades.

Però la sentència de l'Audiència Provincial va considerar prescrita l'acció dels perjudicats, els quals van acudir al Suprem, la Sala Civil va confirmar aquell error i va considerar també prescrita la qüestió, tot i que el fiscal era favorable al recurs de les víctimes.

Els afectats van rebre la sentència com un "cop" que no esperaven, més encara quan el fiscal donava suport a la seva petició, però van assegurar que continuaran "lluitant fins al final" i aniran al Tribunal Constitucional i al d'Estrasburg, segons va avançar el president de l'Associació de Víctimes de la Talidomida d'Espanya, José Riquelme. En la sentència de l'Audiència s'argumentava la prescripció en què ha transcorregut amb escreix, fins i tot en la hipòtesi més favorable als afectats, el termini previst per la llei civil per a l'exercici de la seva acció.

El TS confirma aquest criteri en la seva decisió d'ahir, que tindrà el vot particular contrari del magistrat Francisco Arroyo.

L'Alt Tribunal considera que el termini d'un any que segons la llei existeix per a la reclamació de les víctimes no podia prendre com a punt de partida el decret que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va dictar el 2010 reconeixent els perjudicis causats pel medicament. Aquell decret, segons el Tribunal Suprem, va concedir ajudes als afectats per raons de solidaritat, però no pot ser tingut en compte per calcular el termini de prescripció. Devien demandar l'empresa farmacèutica en un moment molt anterior, diu el tribunal.

La decisió deixa oberta la possibilitat de noves reclamacions civils fundades en l'aparició de danys no coneguts fins ara i respecte als quals, per tant, no hagi transcorregut el termini de prescripció. La decisió es va prendre en contra del criteri del fiscal, que considerava que no només s'hauria de comptar l'inici de la prescripció des del reial decret del 2010, sinó fins i tot des del 2012, quan la farmacèutica va demanar perdó i va reconèixer la seva culpa, però sense indemnitzar ningú per la seva conducta, cosa que al ministeri Públic sembla "un fet gravíssim per a la consciència de la humanitat".

"Aquest gravíssim atemptat contra la salut de la humanitat, dret recollit en la majoria de les convencions internacionals, no ha prescrit", va exposar el fiscal José María Paz en un escrit en el qual afegia que "el reconeixement de la culpa per la fabricant alemanya el 2012 és un fet decisiu".

Un cop coneguda la decisió, la farmacèutica ha eludit pronunciar-se, però va reiterar que les víctimes de la talidomida ja disposen de mitjans "satisfactòriament establerts" per beneficiar-se d'ajudes econòmiques a través de la Fundació Contergan, creada per a aquest fi.

Grünenthal va comercialitzar el 1957 un fàrmac contra les nàusees i marejos de les embarassades que es va vendre en més de cinquanta països, amb més de vuitanta noms comercials. A Espanya es va comercialitzar fins al 1962 i, en determinats llocs, fins al 1965.