El rei Felip VI va assegurar ahir a l'Eurocambra que la Unió Europea pot comptar amb una Espanya "unida i orgullosa de la seva diversitat" i lleial al projecte europeu, abans d'examinar les perspectives de la Unió amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande.

Una trobada informal de poc més de quinze minuts amb Merkel i Hollande, afavorit pel president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va completar la primera visita oficial del monarca a la seu de l'Eurocambra a Estrasburg.

Quan es compleixen set anys des que el seu pare, el rei Joan Carles, hi va prendre la paraula per última vegada, Felip VI es va dirigir al ple des del pupitre central de l'hemicicle per pronunciar un llarg discurs animant a construir "una Europa renovada per a un temps nou en un món diferent".

El rei, que vinculava aquest objectiu amb el missatge de la seva proclamació en favor d'"una monarquia renovada per a un temps nou", va garantir als eurodiputats que poden tenir "la seguretat" de "comptar amb una Espanya lleial i responsable cap al projecte europeu, unida i orgullosa de la seva diversitat, solidària i respectuosa amb l'Estat de Dret".

"No hi ha alternativa a una Europa unida; tinguem confiança en Europa" i "en nosaltres mateixos, els europeus", van ser les paraules amb què va concloure una al·locució, en la qual va advocar per dotar la Unió d'"un nou impuls polític" i formular "un nou ideal" que "mobilitzi els ciutadans a favor de la integració i del projecte d'unitat".

Després de considerar irreversible la moneda única i reclamar "un senyal clar i inequívoc que els problemes socials es troben al centre" del projecte europeu, es va declarar "esglaiat" pel patiment dels refugiats que arriben a la UE.

Les seves paraules van rebre aplaudiments en moments com quan va recalcar que "Europa és on els espanyols volíem estar, on ens mereixíem estar i on romandrem", o quan va proclamar: "no és possible concebre Espanya sense Europa ni Europa sense Espanya; sóc europeu perquè sóc espanyol".

Del total de 751 parlamentaris, una desena d'eurodiputats (pertanyents a IU, ICV, Bildu, ERC, Alternativa Galega i Nova Esquerra Catalana) es va absentar del ple abans de la intervenció del rei en senyal de rebuig, i va exhibir en els seus escons una pancarta amb el lema "Salut i República", una bandera republicana espanyola i una altra d'independentista gallega.

Cooperació per als refugiats

Per la seva banda, el líder francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van apel·lar ahir a la unitat entre els estats per fer front als reptes europeus com la crisi dels refugiats.

En una intervenció conjunta al ple del Parlament Europeu 26 anys després de la que van fer Helmut Kohl i François Mitterand, els mandataris van defensar la cooperació francoalemanya i Hollande va fer una crida a "reunificar Europa". "Necessitem més Europa i no menys", va afegir la cancellera, advertint contra "la temptació de tornar als nacionalismes", mentre que Holande va defensar que "no ens queda altra sortida que una Europa unida".

Durant el seu discurs, Hollande i Merkel es van referir a la crisi humanitària dels refugiats i van demanar una resposta comuna que passi tant pel repartiment de persones entre els estats, com pel suport en origen per resoldre els conflictes i evitar que la gent hagi de marxar del seu país.

"Davant de cada crisi es manifesten els temors, les pors. Cal viure amb la por, però no dominat per ella", va afegir Hollande. "Hi ha la temptació de replegar-se a nivell nacional quan se'ns presenta un repte, però no hi ha res pitjor que intentar salvar-se sol, tancar-se en si mateix quan hi ha aquests esdeveniments a tot el món", va dir.