El President de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va afirmar ahir que davant les respostes que dóna l'Estat al procés sobiranista un només pot "inclinar-se o plantar cara", i va assegurar que tornaria a fer el 9-N malgrat que en aquests moments el tractin com un "potencial delinqüent".

En una entrevista a Rac1, Mas va advertir que la desobediència és un terme que "t'instal·la en la bronca", i que internacionalment "no ajuda" el procés sobiranista, encara que va defensar que des del punt de vista estètic no hi ha hagut més desobediència a Catalunya que la del 9-N, que va acabar amb tres membres del govern imputats i un d'ells, va recordar en al·lusió a si mateix, "porta corbata".

Va remarcar que l'anomenat procés participatiu del 9 de novembre de l'any passat es va fer després d'intentar al llarg de la passada legislatura pactar un referèndum o celebrar la consulta amb una llei catalana, però sempre van obtenir la mateixa resposta des de l'Estat.

"'No', 'no', 'no', querelles, tribunals, menyspreu, falta de reconeixement... aquesta és la resposta que vam tenir, i davant aquestes respostes només hi ha dues alternatives: o et plegues i t'inclines o plantes cara", va afirmar.

El president en funcions va lamentar, també, la "nova amenaça" -i que creu que no serà l'última- del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ha afirmat que "si arribés el moment, caldria aplicar" l'article 155 de la Constitució, que estableix la possibilitat de suspendre una autonomia.

Mas va augurar que faran "tot el possible" perquè el seu procés judicial arribi fins al final i que "més de dos" tindran la "temptació" de portar-lo al Tribunal Suprem.

Va lamentar que el tractin com un "potencial delinqüent" per posar les urnes el 9-N, quan ell es considera una "persona de concòrdia" que sempre ha intentat defugir del "xoc de trens".

El líder convergent va admetre que una "arquitectura de vots el més plural possible" a les eleccions generals, sense majories absolutes, seria bo per, "com a mínim, rebaixar el clima", però no va aclarir si negociaria un referèndum si això fos possible.

Va indicar que el referèndum per iniciar el camí independentista ja està fet -va ser el 27-S-, però una altra cosa és si aquest és l'últim abans d'acabar el procés, ja que en el full de ruta de Junts pel Sí figura una altra votació per avalar la futura constitució catalana.

Però va afegir que si a l'Estat hi hagués "voluntat de diàleg i consideren que el que tenim establert es pot modular i es pugui fer alguna cosa que porti a les mateixes finalitats, estem disposats a parlar perquè no volem la bronca".

Després d'admetre que la desobediència no va ajudar Catalunya a escala internacional, Mas va recalcar que no era un missatge dirigit a la CUP, sinó en general.

El líder de CDC i candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat va explicar que les negociacions amb la CUP no són fàcils, perquè hi ha plantejaments d'uns que "incomoden" d'altres, i a la inversa, encara que va confiar que acabaran trobant l'acord.

Amb tot, Mas, va advertir el líder de la CUP al Parlament de Catalunya, Antonio Baños, que el procés sobiranista no funcionarà sense un nou govern i va remarcar que investir un president no significa donar-li suport en tot durant la legislatura.