Junts pel Sí i la CUP negocien ja el text de la declaració inicial del nou Parlament plantejada com l'inici del procés de "desconnexió" de Catalunya amb Espanya i en què es marca l'objectiu de constituir "un nou Estat en forma de república", text que podria ser aprovat abans de la investidura del president.

El text de la declaració que negocien els dos grups independentistes, i sobre el qual ja hi ha un preacord, encara no és definitiu, segons han apuntat fonts dels respectius partits, però és el que està sent valorat i debatut aquests dies.

La declaració d'inici del procés ja era prevista per Junts pel Sí i la CUP abans de la campanya electoral, i figura com a primer pas en el full de ruta que CDC, ERC i les principals entitats sobiranistes van acordar impulsar després de la consulta del 9-N.

Al text de la declaració, que podria ser debatut i votat en un ple del Parlament convocat amb aquesta finalitat la primera o segona setmana de novembre -podria ser abans de la investidura del president-, s'exposa la voluntat d'avançar en un procés que ha de conduir a la progressiva "desconnexió" de Catalunya amb Espanya, i de creació d'un "Estat català independent en forma de república".

La declaració, avançada ahir pel diari Ara, definirà també la voluntat d'impulsar "un procés constituent" amb la redacció d'una Constitució catalana que posteriorment seria sotmesa a referèndum.