El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va qualificar de "rebel·lió" i "cop d'estat institucional" la resolució de Junts pel Sí i la CUP per declarar l'inici del procés cap a la independència de Catalunya i va apostar per "restablir l'imperi de la llei".

García-Margallo va fer aquestes declaracions en una trobada amb diversos periodistes amb motiu de la publicació del seu llibre Todos los cielos conducen a España. Cartas desde un avión, on reflexiona amb cartes creuades amb amics, col·laboradors i polítics sobre temes nacionals i internacionals. El cap de la diplomàcia espanyola parla de Catalunya en el llibre amb l'exministre d'Exteriors català Josep Piqué, i amb el seu director de gabinet, Juan José Buitrago, entre d'altres.

"Estem davant una rebel.lió, davant un cop d'estat institucional, que té dos agreujants: està dirigida no des d'una força política, sinó des d'un òrgan que deu la seva existència a la Constitució, l'Estatut, i que no s'ha tingut la mínima objecció a partir la societat catalana en dos i enfrontar-ne una part amb l'opinió de les altres Espanyes", va subratllar Margallo.

Per al titular d'Exteriors, l'important ara és "restablir l'imperi de la llei". "I després ja en parlarem", va afegir.

Va recordar que una hipotètica Catalunya independent no seria reconeguda ni per la Unió Europea ni per les Nacions Unides i va assenyalar que així ho havia declarat fa uns dies a Madrid el secretari general, Ban Ki-moon.

El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va dir ahir que la societat catalana està "presa com a ostatge d'estratègies nacionalistes plenes d'interessos particulars" i "conduïda per fanàtics vocacionals". Ho va assegurar en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, i va afegir que Catalunya "està a la mercè de l'extrema esquerra i grups radicals" i que "els problemes dels ciutadans semblen oblidats".

El ministre es va referir al que considera l'aspecte "més dolorós" de Catalunya: la "fractura civil", que "danya la convivència" d'una societat que sempre va ser moderada fins que el "nacionalisme la va transformar".

Va arremetre contra el que considera "desafiament" dels "rupturistes" contra la "integritat social i política de la nació espanyola" i els que creuen en una "nació identitària excloent".