La moció parlamentària amb què l'esquerra va derrocar ahir el Govern conservador de Pedro Passos Coelho aplana el camí a un inèdit executiu a Portugal liderat per socialistes i amb el suport de les formacions comunistes i marxistes.

"Esperarem serenament que el president de la República procedeixi" a l'obertura de contactes previs a l'encàrrec de formar un nou Executiu, va manifestar als periodistes el líder del Partit Socialista (PS), António Costa, aspirant a encapçalar el proper gabinet amb el suport del marxista Bloc d'Esquerra, el Partit Comunista Portuguès i Els Verds. Costa expressava cautela per la decisió que pugui adoptar Cavaco Silva després de la caiguda al Parlament del gabinet de Coelho onze dies després d'haver pres possessió, que es va convertir en el més breu de la història de la democràcia portuguesa. La moció de rebuig presentada per l'oposició va ser aprovada per 123 vots a favor i 107 en contra, els de la coalició conservadora entre el Partit Social Demòcrata (PSD, centredreta) i els democristians del CDS -PP.

"Es pot girar el full de l'austeritat a la zona euro", va proclamar el líder socialista, molt criticat pel centredreta per haver-se aliat amb l'esquerra radical. Costa va defensar que el pacte amb dues forces històricament bel·ligerants amb els moderats del PS se sustenta en la "serietat" i inclou "la garantia" que s'examinaran de manera "conjunta" els Pressupostos de l'Estat. Entre les mesures pactades destaquen la reposició integral de les retallades salarials als funcionaris, l'augment gradual del sou mínim de 505 euros a 600 el 2019, actualitzar pensions i revocar privatitzacions.

El centredreta qüestiona el pacte, tant per posar en risc els objectius de dèficit com per ser d'"una majoria negativa" sense legitimitat a les urnes. Es tracta d'una "majoria negativa per treure un Govern que va guanyar les eleccions" amb gairebé el 39% dels vots, va dir Coelho.