L'excanceller d'Alemanya Helmut Schmidt, que va dirigir el país entre 1974 i 1982 i va impulsar de manera decisiva la integració europea, va morir ahir als 96 anys a Hamburg, evocat per líders polítics de diferents orientacions com un europeista pragmàtic i allunyat de dogmes ideològics.

Van ser els metges que l'atenien a casa els que van informar de la seva mort, esperada després de conèixer que el seu delicat estat de salut s'havia agreujat en els últims dies. El setembre passat l'històric líder socialdemòcrata alemany va ser operat d'urgència per l'obstrucció d'un vas sanguini en una cama i després va demanar l'alta voluntària.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va definir Schmidt com un precursor de la cooperació internacional i va destacar el seu paper en la creació del sistema monetari europeu, que va establir les bases del que després seria la unió monetària.

Merkel va recordar que juntament amb l'expresident de França Valery Giscard d'Estaing va ser qui va convocar la primera cimera del G7 (Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia, Estats Units, Canadà i Japó), i això fa que se'l consideri un dels pares de l'anomenada "diplomàcia de les cimeres".