Una operació contra el terrorisme gihadista coordinada per la Unitat de Cooperació Judicial de la Unió Europea (Eurojust) i després de la investigació dels carrabiners italians ha permès la detenció de 15 persones a Itàlia, Noruega, Gran Bretanya i Finlàndia. La investigació, batejada JWeb i realitzada per la fiscalia de Roma durant cinc anys, va destacar la "importància de l'activitat terrorista d'aquesta xarxa sobretot en el teatre de guerra sirianoiraquiana en suport a l'Estat islàmic" (EI), segons un comunicat dels carrabiners italians.

Els investigadors i carrabiners italians van explicar que s'havien emès 17 ordres d'arrest que han conduït a set detencions a Itàlia, quatre a Gran Bretanya, tres a Noruega i una a Finlàndia, mentre que es busca una altra persona a Suïssa i una altra està desapareguda a territori kurd.

Eurojust va explicar en un comunicat que les detencions van ser en total 15 i que durant el dispositiu policial es van produir escorcolls a 26 locals o establiments situats a Itàlia, Alemanya, Finlàndia, Noruega i Suïssa, i van confiscar diversos objectes, inclosos dispositius electrònics i documents.

Segons Eurojust, les investigacions i la cooperació policial i judicial contra aquest grup islamista s'ha desenvolupat durant anys a Itàlia i a altres països europeus, en particular Suïssa i Alemanya, i "va revelar de manera progressiva l'estructura i operacions d'aquesta organització terrorista".

Entre les persones que van rebre l'ordre de detenció es troba Faraj Ahmad Najmuddin, conegut com el mul·là Krekar, i líder de l'organització terrorista Rawti Shax i Didi Nwe, que representa l'evolució d'Ansar Al Islam, que, segons les Nacions Unides, és una organització terrorista afiliada a Al-Qaida. El seu principal objectiu és deposar l'actual Govern iraquià kurd i substituir-lo per un califat regit per la xaria.

Segons la investigació italiana, a diferència d'Ansar Al Islam, Rawti Shax està creixent i té la seva base a Europa, amb cèl·lules que es comuniquen i operen a través d'Internet.

Tasca de captació

Aquest mul·là ha seguit controlant, tant a fora com a dins de la presó, l'organització, i "pot ser considerat el veritable i propi ideòleg de l'islamisme radical a qualsevol cost i capaç de cridar, a través d'Internet, l'atenció de kurds proselitistes per tot Europa". Els investigadors la descriuen com una "veritable universitat virtual" amb una pròpia pàgina web per a l'acció de proselitisme.

Pel que fa a la cèl·lula italiana d'aquesta organització, quatre de les detencions es van portar a terme a Merano, dos a Bolzano i una a Renon, totes elles al nord del país.

S'assenyala el paper particularment actiu de Naouroz Abdul Rahman, que a través d'Internet o de lliçons que impartia al seu propi pis de Merano intentava reclutar milicians i pagar-los el viatge, i alguns d'ells van aconseguir arribar al front sirianoiraquià.

Les indagacions portades a terme per la Fiscalia de Roma parlen d'almenys cinc milicians enviats a Síria gràcies al suport d'aquesta organització, dos dels quals ja han perdut la vida.