Almenys 14 persones van morir i 14 van resultar ferides en el tiroteig ocorregut ahir a Sant Bernardino, a l'estat nord-americà de Califòrnia, segons va informar la policia en una roda de premsa, que va assegurar que es tracta de "xifres preliminars".

El departament de bombers de Sant Bernardino va indicar que l'incident es va produir en un bloc de Waterman Avenue d'aquesta ciutat, i hi haurien participat diversos sospitosos que haurien marxat del lloc dels fets amb un tot terreny de color negre, segons les primeres informacions publicades per mitjans locals.

El diari Los Angeles Times, citant la sergent de la policia Vicki Cervantes, va afirmar que s'havia confirmat la presència de sospitosos dins l'Inland Regional Center. Aquest centre, segons la seva descripció a Internet, ofereix serveis socials d'ajuda a persones amb discapacitat.

Cervantes també va declarar que els sospitosos estaven "fortament armats" i que podien portar protecció contra armes.

"És una situació molt activa, molt fluida", va afegir la portaveu de la policia. Les autoritats van confirmar que el primer avís sobre un tiroteig a la zona es va registrar a les 11 del matí hora local. Les imatges de televisió mostraven una gran activitat de policies i serveis d'emergència a la zona, que està sent evacuada. Un home, la dona del qual treballava a l'edifici de l'incident, va assegurar a la cadena de televisió KABC que almenys un individu va entrar al centre i va obrir foc. "Van veure cossos a terra", va afirmar aquest home. San Bernardino és una ciutat de Califòrnia de més de 200.000 habitants i situada a uns cent quilòmetres a l'est de Los Angeles.

Després de l'atac, el president dels EUA, Barack Obama, va instar ahir a acabar amb la "pauta" que converteix els tirotejos massius en alguna cosa que ocorre de forma "normal" als Estats Units.

"Tenim ara una pauta de tirotejos massius en aquest país que no té cap paral·lel en cap altre lloc al món", va dir Obama en una entrevista a la cadena de televisió CBS News, preguntat per la seva reacció al tiroteig d'ahir a San Bernardino.

"Hauríem d'unir-nos i actuar de forma bipartidista per fer que això sigui alguna cosa estranya, en lloc d'una cosa normal. Mai hauríem de pensar que això és una cosa que està dins de l'ordinari, perquè no passa tan sovint en altres països", va afegir el mandatari.

El mandatari va recordar que hi ha "alguns passos que es poden fer ara mateix, no per eliminar cada un dels tirotejos massius, sinó per millorar les probabilitats que no es produeixin tan sovint", com l'aprovació de lleis per a la seguretat en el maneig d'armes i fer controls previs a la seva adquisició.