El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, esgota el seus últims dies al capdavant de la diòcesi -serà substituït el dia de Sant Esteve per Juan José Omella- i ahir va voler donar l'opinió sobre aspectes d'actualitat com el procés, el cas Pujol o el futur de l'Església. Sobre el cas Pujol, el cardenal arquebisbe va reconèixer que l'expresident "ha estat un referent", però va evitar censurar-lo: "no vull jutjar les persones. Ja hi ha la justícia", va reblat Sistach.

"Ara bé, una cosa és el pare i una altra cosa són els fills. Això s'ha de tenir en compte", va puntualitzar el cardenal, que va recordar que els progenitors només són responsables dels actes del seus fills quan són menors d'edat. "Distingit tot això, l'expresident ha fet coses molt bones i potser n'ha fet de no tan bones. Però això ho ha de decidir finalment el jutge, no jo", va insistir-hi.

Sobre el procés català, Sistach va ser clar: "això de la configuració d'un país depèn dels ciutadans, l'Evangeli no diu si ha de ser d'una manera o d'una altra. Pot posar uns límits, lògicament, de respecte a la vida o respecte als drets fonamentals", va assenyalar Sistach al programa El Suplement de Catalunya Ràdio. També va opinar sobre l'homosexualitat: "els homosexuals com a persones mereixen tota la dignitat per l'Església", tot i que, no obstant això, va criticar la sortida de l'armari del prelat polonès Kristof Charamsa, oficial de la Congregació per la Doctrina de la Fe. "El seu és un cas de falta de coherència", va sentenciar Sistach. "Cal acceptar una sèrie de compromisos quan ets capellà. I cal una coherència mínima, que ell no ha respectat", va criticar-lo l'encara arquebisbe, el moment més dolç del qual va ser la visita de Benet XVI a Barcelona, va explicar.