La lluita pel vot dels indecisos i els possibles pactes postelectorals van centrar l'última jornada de la campanya electoral que es va celebrar ahir. I és que convèncer els indecisos sembla que serà clau en el comicis de demà. Les últimes enquestes publicades mantenen la victòria del PP però en canvi preveuen una aferrissada lluita pel segon lloc entre el PSOE i Podem mentre releguen a una mica més de distància Ciutadans, i per això ahir els diferents partits van insistir a marcar perfil i plantejar possibles pactes postelectorals.

En aquest sentit, el president del govern i candidat del PP a la reelecció, Mariano Rajoy, va instar els espanyols que si no volen una coalició de partits que porti el país "a la ruïna" votin el PP perquè, segons va assegurar, "és un valor segur" que "donarà la cara".

Rajoy va ser al míting de tancament de campanya del PP valencià i davant unes 5.000 persones va destacar que "l'única batalla perduda és la que no es dóna" i va defensar que la victòria "és de qui treballa per ella, de qui té fe, lluita, es creu el que fa i diu: estic disposat a guanyar i vaig a guanyar, i això és el que passarà diumenge". "No estem per jugar a la ruleta russa ni per fer operacions que no se sap on condueixen", va afirmar Rajoy, que va assenyalar que governar "és molt difícil", i a l'hora de triar, va afirmar, cal tenir en compte que qui ha de prendre les decisions "està sol".

Rajoy va dir que cal veure "qui són els que poden prendre" decisions "després d'escoltar a qui cal escoltar", i va advertir que Espanya no està "per fer malbé el fet ni llençar per la borda l'esforç i els sacrificis dels espanyols".

Per la seva banda, també va revelar les seves intencions, si no guanya les eleccions, el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, que va subratllar que si no pot governar des de l'oposició s'abstindrà perquè formi govern el que guanyi les eleccions, PP o PSOE, i va demanar a aquests dos partits que es "mullin" i diguin que faran i si deixarien governar a Ciutadans en el cas que guanyi.

Amb un míting a Madrid Rivera va tancar la seva campanya electoral i va assegurar que tot i abstenir-se per facilitar la investidura d'un president del PP o del PSOE vetarà Podem perquè "votarà en contra" d'aquells que tinguin al seu full de ruta un referèndum separatista. Va insistir que el seu partit no permetrà un referèndum que vulgui "trencar" Espanya.

Rivera va insistir que no donarà suport ni el líder del PP, Mariano Rajoy, ni al del PSOE, Pedro Sánchez, perquè són governs en els que no creu, i els va demanar que diguin clar si faran un "pacte que permeti mantenir la decadència" i impedir que governi Ciutadans.

El candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va fer una crida a Catalunya perquè sigui "punta de llança del canvi" el pròxim 20 de desembre, mitjançant un resultat "extraordinari" que serveixi perquè el socialisme"tregui targeta vermella" a Mariano Rajoy. Alhora, també va aprofitar el tram final de la campanya per denunciar un pacte a tres bandes (PP, C's i Podem) contra el partit socialista. Sánchez va participar en el míting de tancament de campanya del PSC davant 3.500 persones al Pavelló Municipal Vall d'Hebron de Barcelona on van assegurar que "Catalunya serà la punta de llança i avantguarda per accelerar el canvi polític que liderarem els socialistes el 20D. Per a mi i per al conjunt del socialisme és fonamental que tinguem un extraordinari resultat aquí i sigui punta de llança del canvi".

Entre crits de "president" dels militants presents al pavelló, Sánchez va evidenciar el seu "orgull" de ser socialista, encara més quan "durant aquesta campanya n'hi ha hagut molts que han volgut apartar el PSOE de la carrera". Així, va denunciar el "front antiPSOE" format per PP, Ciutadans i Podem. "Però aquí està el PSOE en peu -va advertir- i guanyarem les eleccions. No som un partit acabat de crear, som una organització amb 137 anys d'història".

"En aquestes eleccions és clar. Hi ha colors complementaris, el blau, el taronja i el morat, el front antiPSOE. Però només el color vermell portarà el canvi a Espanya. Ni taronja, ni morat: el diumenge, targeta vermella a Rajoy!", va exclamar Sánchez, que va fer broma amb el fet que "en època nadalenca sempre cal posar-se sempre alguna cosa vermella perquè doni sort".

Sánchez va fer una crida als socialistes a "donar-ho tot" en les eleccions de demà, per guanyar ciutat a ciutat, poble a poble, carrer a carrer, "porta a porta" i "conquistar el nostre futur, perquè el futur no està escrit, l'escriuran els socialistes".

El líder del PSOE va ironitzar amb el fet que Rajoy estigui "enfadat" amb ell després del debat. "No ho entenc -va afegir-, perquè només li vaig dir allò que milions d'espanyols estan pensant. Però ja sabeu com és la dreta espanyola, es poden pensar les coses, però no dir-les".

Perquè "qui no va dimitir fa dos anys per enviar-li un SMS a Bárcenas, el farem dimitir votant socialista", va dir. "S'enfaden perquè parlem clar. Un got és un got i un plat és un plat. I un sobre és un sobre, senyor Rajoy".

Finalment, el candidat de Podem a la Presidència del Govern, Pablo Iglesias, va animar ahir els simpatitzants del seu partit a anar a les urnes el diumenge perquè per primera vegada -va dir- "cada vot compta" i perquè "ja no hi ha excuses per votar amb la pinça al nas" o "almenys dolent".

El líder de Podem va posar en peu en diverses ocasions a les més de 9.000 persones que abarrotaven el pavelló de la Font de Sant Lluís de València, conegut com La Fonteta, en el míting de tancament de la campanya de la llista conjunta de Compromís i Podem, en què va tractar de convèncer als indecisosassegurant que "cada vot compta" i "acosta més la possibilitat de canvi".

"Jo no sóc creient, però m'encanta el Nadal. Imagineu una nit de Nadal en què les rialles i les nadales tinguin a veure amb què els hem donat una lliçó. Anem a aconseguir-ho", va vaticinar després de mostrar-se molt optimista davant la possibilitat que Podem i la "gent corrent" pot donar "una lliçó als poderosos, a la seva supèrbia i als seus crits".