El vot convergent es continua imposant al Solsonès però, seguint la tendència general, ha patit una forta davallada i, per primera vegada, ha perdut l'hegemonia que tenia a tots els pobles de la comarca en unes eleccions generals. Democràcia i Llibertat es va imposar ahir, només per 122 vots, a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que va guanyar, per primer cop, a Solsona i Pinell. Per la seva banda, en Comú Podem es va posicionar com a tercera força a la comarca amb 655 vots, seguida del PSC i el PP, que van patir una forta caiguda. Ciutadans també ha irromput al panorama polític del Solsonès, amb 317 vots, mentre que Unió ha quedat relegada a setena força.

En els comicis d'ahir, Democràcia i Llibertat va ser la formació més votada, amb 2.142 vots (33,11%), només 122 més que ERC, que amb 2.020 (31,22%) s'ha consolidat com a segona força, i ha doblat pràcticament els vots de fa quatre anys. Després de dues majories absolutes a les municipals, ahir, els republicans es van imposar també a la capital del Solsonès, cosa que ha fet estrènyer el marge de vots amb els convergents a la comarca.

El president comarcal d'ERC i alcalde de Solsona, David Rodríguez, va fer ahir una valoració positiva dels resultats i va destacar que a Solsona "tanquem un cicle de resultats electorals que d'alguna manera suposen un canvi de tendència a la ciutat", que històricament havia estat convergent. A escala comarcal, on els republicans són segona força a tocar dels convergents, considera que "no hem tingut uns mals resultats", i que "el canvi es comença a veure en alguns municipis com Pinell, però la comarca sempre ha estat més conservadora i va a un ritme diferent".

Tot i la davallada, el portaveu del grup municipal de CDC a Solsona, Marc Barbens, es va mostrar ahir al vespre satisfet amb el resultat comarcal, "que fa justícia al tarannà del Solsonès, que ha estat fidel al vot convergent". A Solsona, on han perdut 500 vots en comparació de fa quatre anys, creu que són uns resultats "dolents però ajustats", després de la majoria d'ERC a les municipals. Barbens també va destacar la victòria del partit a Sant Llorenç, on els convergents van obtenir 243 vots enfront dels 157 d'ERC.

En Comú Podem ha irromput amb força al Solsonès, i els 655 vots obtinguts han situat el partit com a tercera força, seguida del PSC, que ha guanyat terreny al PP respecte de fa quatre anys, però ha passat de 784 vots a 488. Els populars també han patit una forta caiguda i han obtingut 474 vots, 315 menys que el 2011. Ciutadans, amb 317, és la sisena força, i Unió ha obtingut 171 vots.