El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, disposa del suport dels barons territorials per intentar formar govern en el cas que el PP no ho aconsegueixi, van informar fonts de Ferraz, que van afegir que s'havia acordat que només s'acceptarà que el secretari general formi govern si no s'accepta una proposta com la del referèndum per a Catalunya que imposa Podem.

Els dirigents socialistes van donar aquest aval a Sánchez durant la reunió que van mantenir a la seu del partit a Madrid preparatòria del Comitè Federal convocat per avui.

Ferraz va avançar que existeix una postura comuna a favor que s'esgotin "totes les possibilitats" amb la finalitat d'evitar la repetició de les eleccions. Sánchez i els barons van reafirmar la seva posició que no faran costat a la investidura de Mariano Rajoy, ni de cap altre candidat que pugui presentar el PP, segons les fonts.

A l'espera del PP

A partir d'aquí, esperaran a veure si el PP és capaç de conformar una majoria de govern i, en el cas que no ho aconsegueixi, el candidat socialista podrà explorar si hi ha una opció d'aconseguir una majoria alternativa. La intenció és plasmar aquest acord en una resolució que s'aprovaria avui al matí en el Comitè Federal, el màxim òrgan del partit entre congressos que té la competència de fixar els criteris dels pactes de govern.

La reunió, convocada ahir a les sis de la tarda, va començar a la pràctica gairebé amb una hora de retard, quan es van incorporat la resta de dirigents territorials, excepte el president del País Valencià, Ximo Puig, que ho va fer al voltant de les nou del vespre, després de canviar la seva agenda institucional per encabir-hi una reunió de la qual havia confirmat la seva absència.

El president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que va haver d'abandonar la reunió per motius personals, va expressar la satisfacció per com s'estava desenvolupant la trobada: "ha anat bé. Sortim reforçats tots, que és del que es tracta".

També en declaracions als periodistes, durant el recés que hi va haver al voltant de dos quarts d'onze de la nit, el president d'Aragó, Javier Lambán, es va limitar a dir que tot anava "bé", sense donar-ne més detalls.

El secretari d'Acció Política del PSOE, Patxi López, havia demanat prèviament unitat als barons del partit i fer "un front pro PSOE" per defensar "el projecte socialista" davant la possibilitat que es pugui conformar una majoria alternativa de govern. López va transmetre aquest missatge en declaracions als periodistes a la seu de Ferraz abans de la reunió que van mantenir el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i els dirigents territorials. L'exlehendakari va subratllar que "el que ara toca és defensar el projecte socialista". "I ja està, per a tot", va afegir. López va avançar que el PSOE no acceptaria propostes que contravinguessin el seu ideari com un referèndum d'autodeterminació.