Terratrèmol polític a Catalunya. La direcció de Convergència (CDC) va rebutjar ahir per unanimitat plantejar un candidat alternatiu a Artur Mas com a president de la Generalitat després del «no» de la CUP. A més, el partit va advocar per reeditar la coalició Junts pel Sí amb ERC en les eleccions del mes de març.

«CDC, com a integrant de Junts pel Sí, no proposarà cap altre nom que no sigui el del president Artur Mas per a la investidura», va afirmar el coordinador general del partit, Josep Rull, després de la reunió de l'executiva. «I a partir d'aquí, com des del primer moment, la pilota, després d'haver negociat a fons, continua en mans de la CUP, i si no la tindran els ciutadans», va afegir, en al·lusió a les noves eleccions del mes de març. En aquest sentit, Rull va criticar la «falta de maduresa» i de «responsabilitat» de la formació anticapitalista. «La CUP ha decidit que és més important la ideologia que la independència després d'una negociació de tres mesos. Per què ens han fet perdre el temps?», es va preguntar.

Per la seva banda, el diputat i cap de llista de la CUP en les eleccions del passat 27 de setembre, Antonio Baños, va anunciar ahir a la tarda la seva renuncia a l'acte de diputat «arran del Consell Polític del passat dia 3».

En una carta oberta adreçada a l'opinió pública, Baños assegurava que plega perquè se sent «incapaç de defensar la postura adoptada» per la reunió de la formació en la qual es va acordar votar en contra la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat precipitant, així, la convocatòria d'unes noves eleccions pel mes de març. Una decisió, aquesta, que per Baños és «discrepant amb les idees i objectius pels quals vaig decidir presentar-me com a candidat a les eleccions del passat 27-S».

L'exparlamentari exposava que el seu pas per la política tenia com a únic objectiu que aquesta fos «la legislatura de la ruptura amb l'estat espanyol», motiu pel qual es mostra favorable a facilitar investidura de Mas com a president per tal de desencallar el procés. «És evident que no he pogut o sabut complir aquest mandat i per això marxo, he d´admetre-ho, amb un sentiment de frustració personal molt viu que no puc amagar», il·lustrava Baños.

En paral·lel, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va cridar ahir CDC i la CUP a «preservar el bé superior» del procés sobiranista i a mantenir la negociació fins a l'últim minut sense «distreure's» amb noves eleccions a Catalunya.

En una roda de premsa després de la reunió de l'executiva nacional d'ERC, Junqueras va demanar als negociadors de CUP i Junts pel Sí (CDC i ERC) que «no s'aixequin de la taula» i continuïn «dialogant», en lloc de llançar-se «retrets», per arribar a un acord que creu que encara es pot aconseguir malgrat que pugui semblar «difícil», ja que el 10 de gener expirarà automàticament la legislatura.