Almenys 31 persones, entre elles nombrosos nens, han mort avui ofegades després de naufragar dues llanxes en què desenes de refugiats intentaven arribar a Grècia des de la costa de Turquia, segons informa el diari turc Cumhuriyet.

A la primera embarcació, una llanxa pneumàtica, viatjaven 22 persones amb l'objectiu d'assolir l'illa grega de Lesbos, a uns 20 quilòmetres de distància de les platges de Dikili, a la província turca d'Esmirna.

Però a causa de les fortes ràfegues de vent i l'onatge, la llanxa va bolcar poc després de sortir, sobre les 05.00 hores local (03.00 GMT).

Les patrulles costaneres turques van aconseguir rescatar sis supervivents de l'aigua, a més d'altres sis que havien aconseguit enfilar-se a una escullera proper.

En la segona embarcació que va naufragar viatjaven un nombre indeterminat de persones.

Durant tot el dia no han deixat d'aparèixer més cadàvers en un tram de cinc quilòmetres de platja que s'estén des del municipi de Dikili, punt de partida de les dues llanxes, fins al de Altinova al veí districte de Ayvalik, pertanyent a la província de Balikesir.

Sobre les 16.00 hores local (14.00 GMT) ja s'havien comptabilitzat en total 31 cadàvers, tot i que es tem que el nombre encara pot pujar.

Entre els ofegats hi havia nombrosos menors d'edat, així com diverses dones, i segons es pot apreciar en les fotografies publicades per la premsa turca, molts anaven proveïts d'armilles salvavides.

Nombrosos refugiats supervivents de naufragis han denunciat, però, que els salvavides que compren són imitacions que no ajuden a mantenir-se.

Segons diversos mitjans turcs, entre les víctimes identificades es troben afganesos, iraquians, sirians i fins i tot algerians.

Turquia acull a uns 2,2 milions de sirians, a 45.000 afganesos, 100.000 iraquians i 14.000 iranians, bé com a sol·licitants d'asil, bé com a refugiats.

Durant 2015, les patrulles marítimes turques van rescatar a 86.462 persones indocumentades que intentaven arribar a alguna de les illes gregues, segons dades oficials difoses ahir.

Segons l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), el 2015 el 85 per cent del milió de refugiats i immigrants que van arribar per mar a Europa van arribar al continent a través de Grècia, especialment per les seves illes més properes a territori turc.

Més de 3.700 persones han mort en 2015, tant a la Mediterrània com a l'Egeu, durant una travessia que s'ha tornat més perillosa pel mal temps hivernal.