Un suïcida del grup terrorista Estat Islàmic (EI) es va fer explotar ahir al cor turístic d'Istanbul i va matar 10 turistes, entre ells vuit alemanys i un peruà, i en va deixar ferits 15 més.

Un home de 27 anys es va fer detonar entre els dos obeliscs històrics a l'esplanada de Sultanahmet, situada davant la mesquita Blava, un dels llocs amb més afluència de turistes d'Istanbul.

Vuit dels morts són alemanys, segons va confirmar des de Berlín el ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, mentre que la seva homòloga del Perú, Ana María Sánchez, va anunciar la mort d'un turista peruà.

Entre els 15 ferits hi ha nou alemanys, alguns d'ells en estat greu, i una peruana, resident a Istanbul, que està hospitalitzada amb pronòstic lleu. Berlín va recomanar als turistes alemanys a Turquia evitar "provisionalment" llocs públics i "atractius turístics" a Istanbul.

Totes les víctimes mortals són estrangeres, segons va confirmar el primer ministre de Turquia, Ahmet Davutoglu. Anit, a l'hora de tancar aquesta edició, es desconeixia encara la nacionalitat de la desena víctima mortal.

El mandatari turc va aclarir que l'atemptat va ser perpetrat per "un membre d'EI de nacionalitat estrangera". Hores abans, un portaveu del Govern havia indicat que el suïcida era una persona d'origen sirià, nascuda el 1988.

Per la seva banda, l'agència de notícies Dogan, citant fonts policials anònimes, assenyala que l'atacant es deia Nabil Fadli i que hauria nascut a l'Aràbia Saudita.

"Això és un dels exemples més bàrbars de les accions de l'organització terrorista EI", va dir Davutoglu, que va comparar el crim amb els recents atacs de París i altres atemptats suïcides perpetrats contra civils en sòl turc el 2015. "No és només un atac contra els que hi eren sinó contra tot Turquia", va subratllar Erdogan.

També el president, Recep Tayyip Erdogan, va destacar que el país eurasiàtic "és el primer objectiu de totes les organitzacions terroristes que actuen a la regió perquè Turquia lluita contra elles de forma decidida". La potent explosió es va sentir en nombrosos barris d'Istanbul fins a una distància de més de 2,5 quilòmetres, com va poder comprovar Efe, però en produir-se en una esplanada oberta sembla que no va causar danys en edificis i monuments.

L'atemptat sí que ha deixat un profund impacte en la indústria del turisme, ja que nombroses reserves es van cancel·lar moments després de l'atemptat, va indicar el president de l'Associació Sultanahmet de Turisme, Yasar Yavuz, segons recollia el diari Hürriyet.

"Hi ha 7.000 hotels en aquesta zona. Els turistes ara volen marxar. Ja estan buscant bitllets (per tornar als seus països). Amb aquesta explosió, l'any 2016 ha acabat per a nosaltres", va lamentar l'empresari.

L'esplanada de Sultanahmet, que comunica la mesquita Blava amb la basílica de Santa Sofia, el palau de Topkapi i l'aljub bizantí és el lloc amb més afluència de turistes d'Istanbul, ciutat que rep a l'any gairebé 10 milions de viatgers. És la primera vegada que EI colpeja interessos econòmics turcs, com és la important indústria del turisme, ja que els seus tres atemptats del 2015 es van dirigir contra reunions convocades pels sectors de l'esquerra prokurda del país, coneguda per les seves posicions crítiques amb el govern Erdogan.

En el primer, perpetrat mitjançant una bomba col·locada en un míting a Diyarbakir el juny, van morir quatre persones, mentre que el saldo va ser de 33 morts en l'atemptat suïcida de la localitat de Suruc, el 20 de juliol; i de 102 a Ankara, el 10 d'octubre.

L'atemptat es produeix just un any després que una dona, identificada com una ciutadana russa afiliada a EI, es fes detonar, el 5 de gener del 2015, en una comissaria de la policia molt propera a l'esplanada de Sultanahmet, i matés un policia. Aquell atac es va descriure com una acció individual i no va provocar un gran impacte en el turisme d'Istanbul.

Hores després de l'atemptat d'ahir, la policia va llançar una àmplia batuda a Sanliurfa, una de les ciutats del sud-est de Turquia que es considera rereguarda de nombrosos grups armats de Síria, entre ells EI, segons l'agència semipública Anadolu.