Una broma gastada per l'emissora musical de Ràdio Flaixbac -una conversa d'un fals Carles Puigdemont amb el president del govern en funcions- va revelar que Mariano Rajoy té disposició a parlar amb el President de la Generalitat i concertar una reunió.

Un imitador del programa El Matí i la mare que el va parir de Flaixbac es va fer passar per Puigdemont i va contactar amb Rajoy després de passar el filtre de la seva secretària al palau de la Moncloa.

"Com va la vida?", pregunta Rajoy al fals Puigdemont al començament de la conversa, efectuada dimecres, i emesa ahir al matí. Amb un to cordial, el president del govern central en funcions li recorda que es van conèixer a Girona durant la inauguració de l'AVE quan Puigdemont era alcalde d'aquesta ciutat.

Davant la petició de l'imitador de buscar un dia per veure's a Madrid i fer oficial el que ja saben que es diran, el cap del Govern li proposa esperar que acabi la ronda de contactes del rei per veure a qui encarrega formar govern.

"Segons com quedi aquest assumpte, perquè és clar, jo no sé com quedarà aquest assumpte, jo crec que dilluns li puc trucar, dilluns 25 eh?, i segons com esti-guem, si hi ha investidura, si no n'hi ha i el temps, doncs, ja fixem una data. Jo tinc l'agenda molt lliure, amb la qual cosa la podríem fixar per a 24 o 48 hores", li comenta Rajoy.

Després de mostrar la seva voluntat de reunir-se, el presentador del programa és quan li explica que es tracta d'una broma, al qual Rajoy respon: "comprendrà vostè que això no és seriós. Facin vostès el que vulguin, però, per descomptat, no és seriós".

A continuació, s'interessa per l'emissora des de la qual li havien gastat la broma i davant l'agraïment del seu presentador per la forma en la qual l'havia acollit, Rajoy s'acomiada.

El programa de ràdio va intentar gastar la mateixa broma a Puigdemont dos dies abans, encara que sense èxit en no superar el filtre de la Secretaria de la Presidència del Govern.

Fonts del Govern es limiten a reiterar l'apreciació del president que no és seriosa aquesta actitud, però posen en valor la seva reacció i subratllen que és una demostració de la seva disposició al diàleg. En la mateixa línia s'ha mostrat el PP, per a qui la innocentada posa en relleu l'actitud dialogant de Rajoy, amb qui és "molt fàcil" perquè és una persona "molt accessible", segons el vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez-Maíllo.

"És una clara demostració del que està disposat a fer el president, a parlar fins i tot amb aquells que plantegen una ruptura amb Espanya", va valorar Martínez-Maíllo. El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va assegurar que Rajoy "no està tancat" a parlar amb Puigdemont, a qui ha fet veure que hauria de tenir la "deferència" de trucar-li. "Veu vostè com no hi havia un problema d'incomunicació?", va dir el portaveu popular.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va treure ferro a la broma assegurant que "li pot passar a qualsevol". Una mica més crítica va ser la dirigent socialista María González Veracruz, per a qui és "estrany" que es facin bromes d'un tema "tan seriós". González Veracruz ha posat èmfasi en què cal bastir ponts i que el desitjable seria que "aquesta trucada succeís en realitat".

El diputat de Ciutadans Ignacio Prendes va lamentar que "s'estan banalitzant determinades qüestions amb massa alegria i un punt d'irresponsabilitat".