El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va declinar ahir l'oferiment del rei de sotmetre's a la sessió d'investidura per ser reelegit perquè és conscient que ara no té els suports necessaris, però no renuncia a intentar-ho més endavant ja que diu que seguirà treballant per arribar a un acord.

En una compareixença al palau de la Moncloa després de la reunió que va mantenir amb el rei en la qual el monarca li va oferir sotmetre's a la investidura, Rajoy va agrair la deferència però li va dir que "en aquest moment" no està en condicions de presentar-se a aquesta sessió. I no ho està, segons va explicar, perquè no només no té una majoria de vots a favor, sinó que té una "majoria absoluta, acreditada" de vots en contra d'almenys 180 diputats.

Però Rajoy va garantir que seguirà treballant per aconseguir una majoria suficient en estimar que l'opció de govern que proposa és la millor per a Espanya, "la de la moderació", i la que creu en la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat de els espanyols i la consolidació de la recuperació. "Per tant, mantinc la meva candidatura a la Presidència del Govern, però encara no tinc els suports per sotmetre'm a la investidura", va afegir Rajoy en la seva compareixença, en què va estar acompanyat per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

El president en funcions va afegir que no té aquests suports perquè ahir al matí es va conèixer "una proposta d'acord", en al·lusió a l'oferta que va fer al PSOE el líder de Podem, Pablo Iglesias, que comptaria més vots a favor que la seva. Per això, creu que no tindria cap sentit que ell seguís preparant el seu debat d'investidura mentre altres estan negociant ja el repartiment del govern.

El president va explicar que el debat d'investidura té com a objectiu que un candidat aconsegueixi el suport de la Cambra, i no un tràmit perquè comencin a comptar els terminis. "Jo no em prestaré a això per respecte als més de set milions d'espanyols que van donar la seva confiança al PP", va afegir Rajoy, que va insistir que no renuncia a res i no ha dit no a la seva investidura, sinó que cal donar temps al diàleg. Així, va insistir: "Avui no tinc els vots. Per tant, no té cap sentit que hi vagi només perquè comenci a córrer el termini de dos mesos que estableix la Constitució" per repetir eleccions si ningú aconsegueix ser investit després de la primera votació.

En plantejar-li si ha adoptat la seva decisió a causa de l'oferta de govern plantejada al PSOE per Iglesias, va considerar que "és evident" que hi ha afectat i que les circumstàncies han canviat, i davant el fet que dijous digués que sí que es presentaria a la investidura, va puntualitzar que no va dir quan. Rajoy va assenyalar que Sánchez vol un pacte amb Podem, IU, ERC i Convergència perquè "ho necessita" per ser president.

Davant les crítiques de dirigents socialistes a l'oferta d'Iglesias i la possibilitat que pugui parlar amb ells, s'ha limitat a assenyalar que els seus interlocutors han de ser els que decideixin els partits. "Jo no entraré en l'oferta del senyor Iglesias ni en els somriures del destí", va comentar irònicament després que el líder de Podem digués ahir que el fet que Sánchez pugui ser president és "un somriure del destí" que li haurà d'agrair.

Després de reiterar el seu retret a Sánchez per negar-se a parlar amb ell mentre està "en l'Operació Podem i d'altres forces", va assegurar que ell intentarà parlar amb el líder socialista i amb els d'altres forces polítiques. Segons la seva opinió, la seva proposta de diàleg és clara i li resulta "sorprenent" que li segueixin demanant. Així, va recordar que ha plantejat una coalició de PP, PSOE i Ciutadans amb disposició a parlar sobre com es conforma i que defensi la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols, el model europeu, la lluita contra el terrorisme i els grans objectius econòmics nacionals. A partir d'aquí va dir que cada partit té el seu programa i és possible posar-se d'acord en algunes coses, mentre que en les que no ho sigui "o es deixen aparcades o es torna a fer un esforç".