Els ministres europeus d'Interior van donar suport ahir a prolongar fins a un màxim de dos anys els controls temporals interns en l'espai de lliure circulació de Schengen i reforçar les fronteres exteriors quan hi hagi deficiències persistents en un país, però sense envair la seva sobirania nacional.

El ministre holandès d'Immigració, Klaas Dijkhof, va explicar que diversos països, com Alemanya i Àustria, s'han vist obligats a introduir controls temporals interns per fer front al flux de persones arribades a Europa, que va superar el milió el 2015. Com que la situació no ha millorat, "els estats membres han convidat a la Comissió a que prepari una base legal i pràctica per a la continuació de mesures temporals a les fronteres a través de l'article 26 del codi Schengen", va anunciar Dijkhof.

L'aplicació d'aquest article suposa poder ampliar de sis mesos a un màxim de dos anys, dividits en diferents trams, els controls temporals interns en l'espai sense fronteres de Schengen.

Fins ara havien introduït controls temporals interns, una mesura excepcional prevista en el codi Schengen, països com Àustria, Alemanya, Suècia, Dinamarca, Noruega i França, que en el cas dels dos primers conclourien el maig. Fonts comunitàries van indicar que els estats membres esperen ara que la Comissió Europea (CE) agilitzi els passos de cara a activar aquest article 26 si fos necessari.

L'Executiu comunitari ja va apuntar a finals del 2015 que aquesta possibilitat existia, a tall d'advertència a Grècia perquè millorés ràpidament el control de les seves fronteres exteriors, encara que fins ara insistia que "encara no hi som". En canvi, el comissari europeu d'Interior, Dimitris Avramopoulos, va dir que si la situació no canvia i continua el risc seriós per a l'ordre públic i per a la seguretat interior, alguns estats "podrien mantenir els controls a les seves fronteres interiors més enllà del temps previst".