El diputat de la CUP Albert Botran va assegurar ahir que la formació antisistema "facilitarà" l'aprovació avui de la pròrroga dels Pressupostos del 2015, amb tota probabilitat mitjançant una abstenció, en espera d'iniciar la setmana que ve les negociacions sobre els comptes d'aquest any.

En roda de premsa, Botran ha explicat que amb "molta probabilitat" els diputats de la CUP s'abstindran en el ple d'avui per "facilitar" l'aprovació de la pròrroga pressupostària.

"Van ser uns pressupostos que vam rebutjar, però entenem que és una necessitat tècnica que es prorroguin i facilitarem que així sigui", va assenyalar el portaveu parlamentari, que va recordar que l'oposició a aquells comptes va ser a causa del fet que "no responien a les necessitats del país i estaven més pensats en l'austeritat i el rigor que imposen les autoritats financeres de l'Estat".

És per això pel que va reclamar que els nous pressupostos han de "sobreposar" la voluntat de respondre a situacions d'emergència social, cosa que ha deixat clar que esgrimiran durant les negociacions que, va dir, s'iniciaran la setmana que ve. Sobre si l'acord amb JxS comprometia o no a donar suport als pressupostos, la CUP "entén que l'acord ens compromet a explorar al màxim la sintonia en aquesta matèria i a això no ens hem negat en cap moment. Volem conèixer millor quin és el punt de partida i fer valer el nostre punt de partida".

Però va posar èmfasi, d'una altra banda, en que una de les condicions en la negociació dels pressupostos és la renegociació del deute perquè "és injust haver de limitar les partides pressupostàries en matèria social i, en canvi, al llarg de 2016 haver de tornar 10.000 milions d'euros que guanyen del deute amb entitats financeres".

"Volem que aquest sigui un dels temes que s'explorin com possibilitats per reduir les càrregues financeres que té la Generalitat i li impedeixen donar resposta a les necessitats de la societat", va assenyalar el diputat.

La portaveu del grup parlamentari del PSC, Eva Granados, va qualificar ahir de "desastre" la pròrroga dels pressupostos plantejada pel Govern de la Generalitat i també va assenyalar que els socialistes votaran en contra de la mateixa.

En roda de premsa en seu parlamentària, Granados va lamentar que l'executiu català hagi tingut temps de preparar les lleis de procés constituent, de transitorietat jurídica i d'hisenda i seguretat social i no hagi redactat uns nous comptes públics.

També la portaveu del PSC va recordar que el seu grup recolzarà l'increment d'un 1 % del sou dels empleats del sector públic de la Generalitat per al 2016.

Respecte a la iniciativa legislativa popular (ILP) per posar en marxa una renda ciutadana garantida, Granados va retreure a Junts Pel Sí per no tenir "la voluntat política perquè aquesta ILP es tramiti amb la urgència que semblava", i va acusar a la coalició independentista de "dinamitar" els tràmits parlamentaris per portar-la endavant amb celeritat.