Podem avança el PSOE en estimació de vot un total d'1,4 punts, i es col·locaria com a segona força política per darrere del Partit Popular, que mantindria intactes els suports aconseguits en les eleccions celebrades el 20 de desembre passat, segons assenyala l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

La mostra, duta a terme entre el 2 i l'11 de gener passats, i publicada ahir, reflecteix un panorama polític similar al que va deixar la cita amb les urnes, amb els populars com a primera força política amb el 28,8% dels vots (davant del 28,72% que va aconseguir el 20-D) i amb uns resultats semblants per a la resta de partits. Tot i així, Podem i les seves confluències a Catalunya, Galícia i el País Valencià superarien el PSOE i quedarien en segon lloc si ara se celebressin unes noves eleccions.

En l'enquesta del CIS, tots els líders polítics suspenen en la valoració dels ciutadans, que situen Alberto Garzón, d'Izquierda Unida, com el més ben valorat, amb un total de 4,68 punts, seguit de Xavier Domènech, d'En Comú Podem (4,26), i d'Albert Rivera, de Ciutadans (3,92).

Per la seva banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, obté una nota de 3,78, tres dècimes davant del líder del PSOE, Pedro Sánchez, mentre que el líder del PP i president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ocupa l'onzè lloc entre els tretze líders sobre els quals es pregunta, amb 3,08 punts.

Més de dos terços dels enquestats (el 69,9%) considera que la situació política actual és dolenta, una xifra que és gairebé set punts pitjor que en el baròmetre anterior; el 23,2% la considera regular; i només el 3,5% la qualifica com a bona. Respecte a la situació econòmica del país, la percepció millora lleugerament, encara que per al 61,9% dels enquestats per a aquest sondeig continua sent negativa, mentre que el 3,8 % dels enquestats la veu positiva, i el 33,9% la qualifica com a regular.

Com a principals preocupacions, el 77,9% assenyala l'atur; el 38,8%, la corrupció; el 23,4%, els problemes polítics; i el 23,2%, els econòmics.

Destaca l'increment de la preocupació pels problemes polítics, que ha crescut un total de deu punts entre els enquestats, que situen la unió de Podem i les seves confluències en segon lloc en estimació de vot, amb el 21,9%, seguits del PSOE, que tindria un suport del 20,5% dels electors i que el relega a la tercera posició.

En vot directe (sense ponderar pels tècnics del CIS), Podem i els seus socis superarien, amb el 18,4% dels sufragis, el Partit Popular, que obtindria el 18,2%, cosa que situa el partit de Pablo Iglesias com a primera força política. En vot estimat, Podem pujaria del 12,67% que va aconseguir el 20-D al 13,2%, mentre que En comú Podem (que va obtenir el 3,69%) obtindria el 4,5 per cent de vots, de manera que mantindria el primer lloc entre les forces catalanes, aconseguit el 20 de desembre passat; En Marea, la confluència gallega de la formació, passaria de l'1,20% a l'1,7%; i únicament baixaria lleument Compromís, amb el qual formava coalició al País Valencià, que passaria del 2,67% al 2,5%.

Ciutadans, per la seva banda, seguiria com a quarta força política en l'àmbit estatal, amb un percentatge de suport del 13,3%, molt semblant al 13,93% que va aconseguir a les eleccions generals.

Igual que amb Ciutadans, l'enquesta, que no fa projecció d'escons per a les diferents candidatures, dibuixa per a la resta de partits un escenari molt semblant al que va deixar el 20 de desembre, excepte en el cas de Democràcia i Llibertat (DL), que passaria del 2,25 dels sufragis a l'1,7%.

IU-Unidad Popular pujaria del 3,67% que va tenir a les eleccions al 3,7%; Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) també pujaria del 2,39% al 2,8%; i el PNB, de l'1,2% a l'1,3%. El CIS atorga a EH-Bildu un petit ascens, ja que passaria del 0,87% de les eleccions generals a l'1% en l'enquesta; perquè Coalició Canària no aconsegueix cap suport dels enquestats.

Pel que fa al vot directe, els 2.496 entrevistats per l'institut demoscòpic públic col·loquen Podem i les seves confluències territorials com a primera formació política, gràcies al 10,2 per cent del partit de Pablo Iglesias, el 4,2 per cent d'En comú, el 2,4% de Compromís i l'1,6% d'En Marea. El PSOE seria la tercera força (darrere de Podem i el Partit Popular), i s'emportaria el 14,5% dels vots sense ponderar, mentre que Ciutadans obtindria el 8,3 % de suports.

L'abstenció a les eleccions del 20 de desembre va arribar al 26,8%; els vots en blanc, al 0,75%; i els nuls, al 0,9%. A l'enquesta del CIS, els que asseguren que no votarien ara sumen el 10,1 per cent; el 2,3 per cent ho faria en blanc, i el 0,3% dipositaria un vot nul; també hi ha el 17,6 per cent d'electors agrupats en l'apartat de "no ho sap, no contesta".