El jutge José de la Mata creu que Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, "va faltar clarament a la veritat" sobre la seva fortuna, fet que l'ha portat a imposar-li diverses mesures cautelars: compareixences setmanals al jutjat, retirada de passaport i prohibició de sortir d'Espanya.

De la Mata ha adoptat la decisió a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, que dijous va demanar aquestes mesures per a Jordi Pujol Ferrusola en dubtar de la veracitat de les explicacions que va donar dels seus comptes a Andorra.

El jutge recolza les mesures en tres indicis criminals: que va ordir un entramat societari internacional per blanquejar diners, que es va anar desfent del patrimoni arran de la investigació i que mai ha sabut justificar d'on va sortir la fortuna familiar a Andorra que ell va manejar, ni tampoc els 11 milions que va cobrar d'empresaris.

Dels diners al Principat, Pujol fill va mantenir dijous davant del jutge que prové d'una herència del seu avi Florenci que ell va gestionar al marge del seu pare, però De la Mata sospita que té un "origen criminal" que el primogènit s'ha dedicat a blanquejar "en benefici de la família".

Davant d'aquests indicis, diu el jutge, ni Pujol Ferrusola ni altres imputats, com els seus pares, han aportat cap element, "per mínim que sigui", per verificar la versió que també sosté l'expresident català. Sobre aquella herència, Pujol Ferrusola només va expressar "generalitats", destaca el jutge, i no va saber concretar ni on va estar el llegat dipositat, ni com va arribar a Andorra, ni els productes on després va estar invertint i que, segons la seva versió, van aconseguir augmentar els diners de 800.000 a 8 milions d'euros.

Al contrari, el jutge veu a Andorra "continus ingressos i reintegraments en efectiu de quantitats milionàries", l'origen de les quals Júnior "no recorda pràcticament en cap cas o no vol aclarir".

Segons De la Mata, "Pujol Ferrusola va coordinar la gestió d'un important patrimoni econòmic d'un origen que no ha estat acreditat, i se li assigna a tota mena d'inversions mobiliàries i immobiliàries i operacions financeres de diferents tipus en diferents jurisdiccions i paradisos fiscals, sempre en benefici de la família".

Els Pujol van moure aquells fons, diu el jutge, seguint "pautes comunes d'actuació", traspassant-lo d'un banc a un altre d'Andorra i, un cop va començar la investigació, intentant ocultar-lo a l'uníson amb un sistema de societats "opaques" a paradisos fiscals. Segons el magistrat, l'explicació de l'herència "topa de front amb la versió completament oposada facilitada pels mateixos gestors bancaris que gestionaven els seus comptes a Andorra".

D'altra banda, Jordi Pujol fill va construir per gestionar el seu capital propi entramats societaris internacionals "dissenyats amb l'específica finalitat de blanquejar capitals fora d'Espanya i repatriar-los, així com diferents testaferros i/o fiduciaris que li hauria permès disposar de comptes corrents en altres jurisdiccions". Les societats van servir, segons el jutge, per blanquejar almenys 11 milions, que va cobrar d'"un conjunt d'empreses que té com a denominador comú" que els seus principals negocis eren amb el sector públic, especialment de tipus urbanístic.

De la Mata ha detectat, a més, un progressiu procés de descapitalització de tots els actius patrimonials i financers des que van començar les investigacions al voltant de la seva persona, "i va faltar clarament a la veritat en les seves declaracions en seu judicial, on va negar tenir comptes a diversos llocs que la documentació ha demostrat que sí que tenia".