El vicepresident del Govern català i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va subratllar ahir que els ministres d'Economia, Luis de Guindos, i d'Hisenda, Cristóbal Montoro, consideren "raonables" les seves peticions i s'han obert a estudiar-les durant els contactes mantinguts.

Junqueras ho va dir després d'haver abordat la situació financera de la Generalitat en un primer contacte amb els ministres De Guindos i Montoro. Al titular d'Hisenda, amb el qual va parlar per telèfon, Junqueras li va demanar solucions per a les comunitats que demanen avançaments de la liquidació del finançament del 2014. El republicà va assegurar que Montoro "entén la lògica de la reflexió" que li va traslladar i es va comprometre a estudiar les seves peticions perquè les considera "raonables". També va dir que "la liquidació positiva del 2014 que ha de produir-se el 2016 són uns 6.000 milions al conjunt del Estat" i "en el cas de la Generalitat aquests diners pendents són uns 1.400 milions". A la reunió amb De Guindos, Junqueras va abordar les autoritzacions pendents per part del ministeri de la transformació a llarg termini dels crèdits a curt termini i en això, va afegir, "hi estem d'acord tots".

Petició de 7.520 milions al FLA

La Generalitat demanarà 7.520 milions d'euros a càrrec de l'edició d'aquest any del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). El Govern català ha acordat sol·licitar formalment l'adhesió de la Generalitat a aquest mecanisme de provisió de liquiditat.

Com en edicions anteriors, el FLA cobreix, d'una banda, el dèficit autoritzat per a aquest any a les autonomies i, de l'altra, els venciments de deute. D'aquest diners, 639 milions es destinaran a cobrir l'objectiu de dèficit fixat per l'Estat per a les autonomies, que és del 0,3% per a les autonomies.

Els 6.881 milions d'euros restants serviran per cobrir els venciments dels valors emesos, préstecs i també el pagament a proveïdors.