PSOE, Podem i Ciutadans no tenen previst celebrar la seva primera reunió "a tres" fins a final d'aquesta setmana, possiblement dijous, mentre les posicions d'uns i altres continuen igual, i el PP, per la seva banda, avisa que els partits d'esquerra negocien un referèndum "emboscat" per a Catalunya.

Quan falten vint dies perquè acabi el termini per a una nova investidura o es convoquin de nou eleccions, la setmana va començar com s'esperava -ja el cap de setmana es va apuntar que la reunió no se celebraria de manera immediata- i no s'espera els propers dies que els equips negociadors de Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera celebrin la seva esperada primera trobada.

Mentrestant, el PP va portar a terme el seu habitual comitè de direcció dels dilluns presidit per Mariano Rajoy, després del qual la vicesecretària d'Estudis i Programes, Andrea Levy, va advertir que PSOE i Podem estan negociant "pactes en la foscor", entre ells un per garantir un referèndum a Catalunya.

Precisament, el portaveu de Democràcia i Llibertat (DIL) al Congrés, Francesc Homs (CDC), va constatar ahir la "urgència de treure el PP" del govern, però va recordar a Pedro Sánchez que, si vol ser president, ha d'acceptar el referèndum per a Catalunya.

Al Congrés, el portaveu d'Economia dels socialistes, Pedro Saura, va garantir en qualsevol cas que el seu partit "treballarà per terra, mar i aire" els pròxims dies perquè hi hagi un acord amb Podem i Ciutadans que eviti noves eleccions.

"Per part del PSOE no quedarà. Treballarem en totes les direccions perquè hi hagi un govern de progrés. És el que farem per activa i per passiva", es va comprometre Saura.

Tot i que encara no estigui fixada la data de la reunió, el número dos de Podem, Iñigo Errejón, es va mostrar "moderadament optimista" davant aquesta trobada; fins i tot va assenyalar que "les possibilitats d'acord, sent molt prudent, són millors".

Errejón va admetre així que "el clima és millor" i que "entrem en una setmana que comença a ser definitiva" per fer passos cap a un govern "d'inspiració valenciana" que modifiqui les polítiques del PP.

Un optimisme que no comparteix Ciutadans. El vicesecretari general del partit, José Manuel Villegas, va dir que veu marge perquè Podem faciliti amb la seva abstenció el pacte de govern que tenen amb el PSOE, tot i que veu "impossible" un acord programàtic "a tres".

Mentrestant, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va considerar ahir a la tarda que Mariano Rajoy autoritzarà finalment l'equip de treball del PP a parlar amb el PSOE i Ciutadans i "es veuran obligats" a seure a negociar a final de mes.