David Cameron promet que el Regne Unit "no donarà l'esquena a Europa"

Merkel aposta per no començar a negociar amb Londres fins que no comuniqui formalment el desig d'abandonar la UE

28.06.2016 | 00:00
Cameron ha creat un grup encarregat d´assessorar el govern sobre les negociacions amb Brussel·les
Cameron ha creat un grup encarregat d´assessorar el govern sobre les negociacions amb Brussel·les

El primer ministre britànic, David Cameron, va assegurar al Parlament que, si bé el Regne Unit deixarà la Unió Europea (UE), "no donarà l'esquena a Europa". En la seva primera declaració a la Cambra dels Comuns sobre el referèndum de la UE, Cameron va destacar que cal respectar la decisió "sobirana" del poble britànic, si bé va admetre que les negociacions que hi ha al davant són "complexes" i "difícils".
"Necessitem determinar el tipus de relació que volem amb la UE i, amb raó, aquesta és una decisió que hauran de prendre el proper primer ministre i el seu gabinet", va insistir Cameron, que va comunicar divendres la seva intenció de dimitir a l'octubre. Alhora, el líder conservador va tranquil·litzar els ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit en afirmar que les seves circumstàncies no canviaran de forma immediata.
Cameron va informar que ha format una "unitat del Brexit", que serà l'encarregada d'assessorar el Govern sobre les complexes negociacions amb Brussel·les després que l'electorat del Regne Unit votés a favor de sortir del bloc europeu. També va indicar que Londres consultarà amb totes les autonomies -Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord- sobre les negociacions amb la UE per tal d'assegurar que els seus interessos són protegits.
Entre altres coses, el primer ministre britànic va comunicar que de moment el Regne Unit no activarà l'article 50 del tractat de Lisboa, que estableix el procés de negociació per a la ruptura, i va insistir que aquesta serà una tasca que haurà de portar a terme el pròxim líder del partit conservador.
Cameron va condemnar a més els incidents xenòfobs denunciats els darrers dies i va dir que el país ha de ser ferm per eradicar-los. El primer ministre es va referir al cas d'un edifici cultural polonès a l'oest de Londres, que va ser atacat i les seves parets pintades amb frases malsonants i despectives cap als ciutadans d'aquest país, i va destacar que els comunitaris han fet una "meravellosa contribució" al Regne Unit.
Per part seva, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va afirmar que no hi pot haver cap tipus de contacte amb Londres sobre la sortida del Regne Unit de la UE fins que el Govern britànic no comuniqui oficialment a Brussel·les el seu desig d'abandonar el bloc europeu. Merkel va fer aquestes declaracions en la compareixença davant els mitjans que va compartir a Berlín amb el president francès, François Hollande, i el primer ministre italià, Matteo Renzi, en el marc d'una trobada trilateral per analitzar les conseqüències del "brexit".
"Estem d'acord" tots tres, va destacar Merkel, que no hi pot haver cap negociació "formal o informal" amb Londres fins que el Regne Unit no invoqui l'article 50 del tractat de Lisboa, el qual detalla com és el procés de sortida i que només pot posar en marxa el país afectat. La cap del govern alemany va avançar un acord trilateral per donar un "nou impuls" en tres àmbits segons la seva opinió prioritaris per a la UE: crisi dels refugiats, la seguretat interior i exterior, i el creixement i l'ocupació.
Hollande va advocar per "no perdre el temps" en la tramitació del Brexit i en el nou impuls que s'ha de donar a la UE de 27 membres perquè "res és pitjor que la incertesa" que pot derivar en comportaments polítics i financers "irracionals".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Una futura núvia informant-se en un saló del sector.
El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

L'edat mitjana al primer matrimoni s'ha endarrerit tres anys des del 2005 i se situa en 34,7 i...

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

El primer secretari diu que el PSOE "té dret" a repensar la relació amb els socialistes catalans

Comença l´evacuació de ´la Jungla´ de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Cuixart defensa que les protestes socials han configurat el país

Enllaços recomanats: Premis cinema