El Constitucional ha aixecat la suspensió cautelar sobre la Conselleria d'Exteriors, creada per la Generalitat de Catalunya, excepte en la denominació del departament presidit per Raül Romeva, segons han confirmat fonts de l'alt tribunal.

El govern espanyol va decidir el 5 de febrer passat impugnar davant el Tribunal Constitucional la creació del departament d'Exteriors per part de l'Executiu català per considerar que vulnerava una competència exclusiva estatal, i va demanar que fos suspesa la seva posada en marxa. L'alt tribunal ho va admetre a tràmit, cosa que va suposar la immediata suspensió cautelar del departament d'Exteriors, que va ser una de les principals novetats del Govern de Carles Puigdemont.

La Generalitat va acordar l'1 de març canviar el nom de la Conselleria d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència pel d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, per intentar esquivar la suspensió del TC. Fonts del tribunal van explicar que la decisió no anticipava en cap sentit la part dispositiva de la sentència, sinó que s'ha adoptat després de valorar els beneficis i els perjudicis que podrien causar l'aixecament o el manteniment de la suspensió.

L'acte reconeix que determinades vegades s'ha mantingut la suspensió cautelar sense entrar a examinar aquests possibles beneficis o perjudicis per tractar-se de qüestions "de gran relleu constitucional", com va passar amb la resolució sobiranista del Parlament català. Però, amb independència de l'anàlisi que es faci quan s'analitzi el fons de l'assumpte, de la llei impugnada ara "no pot inferir-se" que sigui un supòsit igual que aquell, per la qual cosa procedeix analitzar si l'aplicació d'aquesta llei pot causar danys d'impossible o difícil reparació.

I per aquest motiu manté la suspensió sobre la denominació de la Conselleria d'Exteriors, perquè, com va establir el mateix tribunal l'any passat, danyaria la imatge d'Espanya davant altres estats i generaria confusió.

El conseller d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, va afirmar que el seu departament seguirà treballant amb "normalitat", independentment de les "opinions" del TC o de si les seves actuacions "molesten més o menys el govern espanyol".

En declaracions als mitjans als passadissos del Parlament, Romeva va indicar que el seu departament "ha actuat, actua i actuarà amb total normalitat" per complir un "mandat democràtic".